Пігментні плями: причини виникнення, методи боротьби

Пігментні плями: причини виникнення, методи боротьби

Якщо в дитинстві веснянки всіх розчулюють, то в більш дорослому віці вони вже проявляються у вигляді пігментних плям, які псують нашу красу. З пігментними плямами дуже важко боротися, тому краще не допускати їх виникнення, пише ТСН.

Пігментні плями бувають різні: темні, світлі, вікові (або старечі). За пігментацію шкіри відповідає пігмент меланін. Він визначає колір шкіри: темніший або світліший. Пігментні плями виникають тоді, коли меланін розподіляється нерівномірно.

Причини пігментних плям:

* спадковість. Якщо у ваших батьків були веснянки, то і у вас вони будуть;

* ультрафіолет. Нині сонце стає все більш агресивним, а пігментні плями виникають після перебування на сонці людей і без відповідної спадковості;

* гормональні порушення також викликають пігментацію. Особливо часто це виявляється під час вагітності. Після вагітності пігментні плями зазвичай зникають;

* пігментація можлива і як наслідок травм, наприклад, сліди від опіку або шрами. У цих місцях меланін взагалі відсутній, і прибрати такі плями практично неможливо;

* якщо людина тривалий час приймає гормональні таблетки, контрацептиви, часто з'являється пігментація;

* тривале застосування медикаментів також може призвести до пігментації;

* вітіліго – захворювання шкіри, що супроводжується відсутністю меланіну на деяких ділянках шкіри. На цих ділянках шкіра ніколи не засмагає.

Профілактика

Якщо у вас є схильність до утворення пігментних плям, необхідно берегти шкіру від сонця. Для цього, починаючи з квітня, необхідно користуватися сонцезахисним кремом. В умовах міста це можуть бути креми з SPF 25 або 30, а якщо ви їдете на курорт, там шкіру треба берегти за допомогою крему з SPF від 50 і вище. Навіть капелюх не вбереже від ультрафіолету, який, відбиваючись від каміння і води, потрапляє на шкіру.

Важливо також пам'ятати, що дія будь-якого сонцезахисного крему закінчується через 2 години після його нанесення, тому, якщо ви хочете уникнути появи пігментних плям, важливо наносити сонцезахисний крем не рідше ніж кожні 2 години.

Як боротися з пігментацією

Якщо вас турбують пігментні плями, то важливо звернутися до косметолога для виявлення причини. Можливо, потрібно здати кров на гормони. Існують різні відбілювальні процедури для того, щоб впоратися з темними пігментними плямами:

* відбілювальні креми та спеціальні відбілювальні маски;

* відбілювальні процедури: гліколеві або фруктові пілінги, відбілювальні скраби, маски з вітаміном С і фруктовими кислотами, кріотерапія, лазерне відбілювання;

* в домашніх умовах можна використовувати лимонний сік (протирати шкіру), освітлювальні маски, до складу яких входить вітамін С. Але це можна робити лише в тому разі, якщо у вас немає алергії на цей вітамін;

* для боротьби з пігментними плямами дуже ефективний препарат 2%-вий гідрохінон. Проте його дуже важко знайти, до того ж він дуже токсичний.

Світла шкіра має молодший вигляд, тому, прагнучи до гарної та рівної засмаги, подумайте, чи не додасть вам це віку, а також пігментних плям. Окремі плями можна освітлити і навіть видалити з шкіри, але якщо у вас вже з'явилися пігментні плями, то це знак, що необхідно берегти шкіру від дії сонячних променів.

Читайте також