Надмірно плачете — не вистачає вітаміну D

Надмірно плачете — не вистачає вітаміну D

Перебіг деяких хвороб буває без яскраво виявлених симптомів. Те саме можна сказати й про стан дефіциту вітамінів в організмі. Тим часом їхня нестача може вплинути не тільки на фізичний, а й на психоемоційний стан.

Зокрема, недостатність вітаміну D може виявлятися досить незвичайними ознаками. Наприклад, плаксивістю. Якщо людині бракує «сонячного» вітаміну, в неї може підвищитися ймовірність виникнення депресії, причому в будь-якому віці.

Крім цього, до списку незвичних симптомів дефіциту вітаміну D зараховують м’язову слабкість, безпричинне здуття живота, шкірний висип. Про цю проблему можуть свідчити й часті застуди через зниження імунітету.

Вчені розповідають також і про не менш небезпечні симптоми й наслідки нестачі вітаміну D — остеомаляцію.

Цей стан характеризується помітним розм’якшенням кісток, що загрожує серйозними наслідками для здоров’я. В міру прогресування хвороби з’являються біль у кістках і м’язова слабкість. Найчастіше виникає тупий ниючий біль у попереку, ділянці таза, стегнах, ногах і ребрах. Він може посилюватися вночі або під час натискання на кістки.

Літня пора — чудова можливість поповнити запас цього вітаміну. Як відомо, він виробляється під упливом сонячного проміння. Однак сонячні ванни не можна приймати, коли воно агресивне. Найліпшим для цього є ранковий час — до 10-11-ї, а також вечірній — після 17-18-ї години. На вітамін D багаті жирні сорти морської риби (оселедець, скумбрія, печінка тріски), жовток яєць, у меншій кількості він міститься в молочних продуктах, твердому сирі, грибах.

Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем.

Читайте також