Кабачки: і їжа, й оздоровлення

Кабачки: і їжа, й оздоровлення

Кабачки стали улюбленою стравою багатьох. У народній медицині оцінено ще й їхні цілющі властивості — здатність відновлювати сольовий обмін, виводити токсини та «поганий» холестерин.

Ведуться наукові дослідження й щодо профілактики онкологічних захворювань.

Сирі кабачки містять основоположні для життя речовини: білки (будівельний матеріал для клітин), жири (для підтримки еластичності тканин), вуглеводи (джерело енергії), воду (головна речовина для забезпечення обмінних процесів, кровообігу, очищення організму). А ще — безліч потрібних вітамінів і мінералів: вітамін С (підтримує імунітет), калій (для сили серця й м’язів), вітаміни групи В (беруть участь у процесах кровотворення, регенерації клітин, нормалізують роботу мозку та нервової системи), магній і кальцій (справляють благотворний вплив на кістки та суглоби; допомагають нормалізувати серцевий ритм, артеріальний тиск, рівень цукру в крові), каротин (імуномодулятор, онкопротектор, поліпшує зір).

Харчові волокна кабачків м’які та ніжні, що робить їх чудовим дієтичним продуктом, який, не подразнюючи шлунка, поліпшує моторику кишечнику. Сечогінні властивості овочу є підставою застосування його у разі захворювань нирок, подагри.

Калій забезпечує нормальний сольовий обмін та виведення з організму надміру рідини. Їсти кабачки в цьому разі бажано зі шкіркою, без солі та олії. Пектинові речовини очищають організм від токсинів та «поганого» холестерину, що одночасно стає й профілактикою атеросклерозу.

Також рекомендують їх вживати після лікування антибіотиками. Пектини захищають травний тракт від ушкоджень, сприяють зміцненню судин і серця.

Рецепти народної медицини

Діабет. Для боротьби з діабетом у народній медицині існує рецепт приготування так званого кабачкового молочка: 2 ст. л. сухого насіння кабачків розмолоти на дрібний порошок, додати пів чайної ложки меду. Суміш розчинити в 100 мл перевареної води до отримання зеленавого молочка однорідної консистенції. Засіб готувати щодня для дворазового прийому натще: перед сніданком та перед обідом. Зазвичай курс триває кілька місяців.

Набряки, гіпертонія на ранній стадії, гінекологічні запалення. 100 г зрізаної шкірки сирих кабачків (або близько 70 г висушеної) залити водою (1 л), довести до кипіння. Відвар настоювати протягом ночі в термосі, після чого приймати по склянці 3-5 разів на добу.

Розлади нервової системи. Насіння кабачків (150 г) подрібнити, залити пів літра горілки. До суміші додати столову ложку листя м’яти, чайну ложку кориці. У такому вигляді настій витримати протягом трьох тижнів, щодня збовтуючи. Через 21 день додати 4 ч. л. і суміш настоювати ще тиждень. Приймати по чайній ложці вранці та ввечері.

Асцит (водянка). Шкірку кабачка, огірка та кавуна в рівних пропорціях нарізати сантиметровими пластинками, висушити, подрібнити і перемішати. Для настою взяти столову ложку суміші на 300-350 мл окропу. Настоювати протягом години, процідити. Пити по 50 мл двічі на день.

Гіпертонія. 100 мл кабачкового соку змішати з чайною ложкою меду, приймати в зазначеному об’ємі двічі на добу — вранці та ввечері протягом 1-2 тижнів.

Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з вашим лікарем.

Читайте також