По електронне направлення – до сімейного лікаря

По електронне направлення – до сімейного лікаря

Первинну медичну допомогу громадяни можуть отримати за місцем фактичного перебування без направлень. Її надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри. Натомість для отримання вузькоспеціалізованої допомоги – потрібне електронне направлення. У межах програми медичних гарантій медпослуги гарантовано надаються безоплатно саме за е-направленням.

Як повідомили у Міністерстві охорони здоров’я, направлення може бути на консультацію до лікаря-спеціаліста або на візуалізацію чи лабораторну діагностику.

Е-направлення виписує той лікар, який приймає рішення щодо необхідності провести додаткові обстеження.

Ви можете самостійно обрати медзаклад та отримати допомогу, на яку вас направив лікар, незалежно від свого місця проживання чи реєстрації. В електронному направленні не вказується ні заклад, ні лікар, до якого направляють пацієнта. Лише код послуги та інформація про медзаклад і лікаря, який його створив.

При цьому ви можете обрати як комунальний заклад, так і приватну клініку чи лікаря-ФОП, які законтрактовані з НСЗУ за відповідним пакетом послуг, – у такому разі ви можете отримати допомогу за направленням безоплатно.

Ви можете потрапити на прийом до деяких лікарів-спеціалістів без направлення. Це, зокрема, гінеколог, психіатр, стоматолог, нарколог, фтизіатр. Також без направлення можна звернутись до лікаря, у якого ви перебуваєте під медичним наглядом для лікування від хронічних захворювань. Також не потрібно щоразу отримувати направлення до лікуючого спеціаліста, в якого ви проходите лікування.

Окрім того, для отримання екстреної медичної допомоги пацієнту не потрібно ані направлення, ані декларація з сімейним лікарем.

Читайте також