Зневоднення організму: кому загрожує

Зневоднення організму: кому загрожує

Однією з найпоширеніших причин погіршення стану людей у віці 60+ є зневоднення, яке може призвести до тяжких і навіть трагічних наслідків. На цьому наголошує лікар із понад 35-річним досвідом роботи Віктор Шипула.

У такий спекотний час він звертається до літніх людей (віком 60+) з надзвичайно актуальними порадами — не забувати пити воду, а членам їхніх родин рекомендує нагадувати, що треба це зробити.

Як розпізнати зневоднення, як йому запобігти та чим воно загрожує літній людині.

— Насамперед наголошу, що не перші ознаки симптомів хвороби Альцгеймера чи пухлини головного мозку, а саме зневоднення є найпоширенішою причиною недуг у людей віком 60+, -- говорить лікар Віктор Шипула. - Комусь це може здатися жартом, однак саме ця причина дуже несподівана, але надзвичайно важлива. У цьому віці люди перестають відчувати спрагу і тому забувають пити воду. Коли поруч немає того, хто їм би нагадував про необхідність пиття, вони швидко зневоднюються. А такий стан серйозно впливає на весь організм. Зневоднення може викликати м’язову слабкість, втомлюваність, апатію, сплутаність свідомості, падіння артеріального тиску, прискорене серцебиття, стенокардію, біль у грудях. А у крайніх випадках — кому і навіть смерть.

Звичка забувати пити воду починається у віці 60 років, коли в людському організмі залишається трохи більше ніж 50% води, яку він повинен мати. У похилому віці запас води менший. Це є однією з ознак процесу старіння. Хоча така особа зневоднена, їй не хочеться пити воду, тому що механізми її внутрішнього балансу працюють не дуже добре.

Люди у віці 60+ легко зневоднюються ще й тому, що не відчувають нестачі води в організмі. Зовні вони можуть виглядати здоровими, але нестача води може призвести до порушень в усьому організмі.

- Тому раджу звикати пити воду. Соки, чай, молоко, супи або такі багаті водою фрукти, як кавун, диня, ананаси, апельсини та мандарини — це їжа. А для процесу обміну важливу роль відіграє саме вода. Тому важливо кожні дві години випивати воду. Людям старшого віку слід про це пам’ятати, а членам їхніх родин рекомендую постійно пропонувати їм воду та спостерігати за ними. У випадку, якщо вони відмовляються від води та з часом стають роздратованими або неуважними, починають задихатися, це може бути ознакою зневоднення. Тому пийте воду, особливо у спекотні дні, - каже лікар.

Читайте також