Прищі на обличчі видавлювати не варто

Прищі на обличчі видавлювати не варто

Люди з проблемною шкірою добре знають, як важко позбутися звички видавлювати прищі, хоч і усвідомлюють усю шкідливість цього заняття. Груба механічна «чистка» — це не лікування і навіть не косметична процедура, покликана покращити зовнішній вигляд. Є ризик занести інфекцію, спровокувати ще більше запалення і появу постзапальних рубців, позбутися яких буде набагато важче, ніж акне. «Проте особливо небезпечно видавлювати прищі у ділянці так званого трикутника смерті», — пише польський вебсайт Kobiece Inspiracje.

Так називають ділянку, що простягається від одного до іншого кутика вуст, охоплює ніс і піднімається до перенісся. Вона пронизана специфічною сіткою судин, які постачають кров до ділянок черепа. А це означає, що будь-яка інфекція, яка потрапить у ці судини, може безперешкодно і за лічені години проникнути вглиб черепа.

Крізь «трикутник смерті» пролягають церебральні вени, які спрямовують тік крові безпосередньо до печеристої пазухи (кавернозного синусу) — венозного простору між зовнішньою і внутрішньою пластинками твердої мозкової оболонки.

Коли видавлюємо прищ, гній виходить або назовні, або ж «утікає» всередину, у глибші шари шкіри. З’являється відкрита рана, через яку бактерії (у 70% випадків запальний процес провокує золотистий стафілокок) з током крові можуть легко проникнути вглиб черепа, спровокувавши тромбоз кавернозного синуса — потенційно летальне ускладнення. Показник смертності коливається у межах 5-25%. Найчастіше помирають жінки віком 20-40 років. Як правило, тромбоз кавернозного синусу виникає у результаті фурункулу носа (у 50% випадків), однак видавлювання звичайних прищів у цій ділянці також може бути небезпечним.

Як розпізнати, що це — септичний тромбоз кавернозного синуса?

Інфекція проявиться:
• грипоподібними симптомами;
• порушенням зору (як наслідок подразнення черепно-мозкових нервів);
• боязню світла;
• витрішкуватістю очних яблук;
• аномально високою чутливістю обличчя до больових стимулів;
• набряком повік.

Тромбоз кавернозного синуса лікується антибіотиками, антикоагулянтами та глюкокортикоїдами. У складних випадках тромб видаляється з пазухи хірургічним шляхом і проводиться санація наявних вогнищ інфекції.

Читайте також