Щоб сніданок не перетворився на важке випробування для організму

Щоб сніданок не перетворився на важке випробування для організму

Чи замислювалися ви коли-небудь про те, що саме потрапляє до вашого шлунка зранку? Вважаєте це справою смаку? Проте вчені кажуть, що не всі продукти можна їсти натщесерце. Адже коли шлунок порожній після тривалої нічної перерви, деякі продукти харчування можуть негативно позначитися на системі травлення. Систематичне вживання таких продуктів зранку може призвести до порушення кислотно-лужного балансу, підвищеного газоутворення, подразнення слизової оболонки шлунка, сприяти розвитку цукрового діабету і гастриту. Отже, які продукти харчування не слід вживати натщесерце?

Холодні напої. Дієтологи радять починати день з прийому рідини. За їхніми словами, склянка води дозволяє «розігріти» організм перед сніданком. Але це не повинна бути крижана вода з холодильника, оскільки вона не здатна належним чином запустити процес травлення на початку дня, а лише викличе подразнення слизової оболонки шлунка і кишечнику. Краще замінити холодний напій ледве теплим, кімнатної температури. Крім того, бажано пити воду маленькими ковтками протягом декількох хвилин, а не залпом.

Кава. Багато хто не уявляє свій ранок без філіжанки кави, а деякі навіть не сядуть снідати, якщо перед цим не вип’ють чашечку чорного підбадьорливого напою. Однак варто подбати про своє здоров’я і відмовитися від цієї звички, оскільки ранкова кава на голодний шлунок подразнює слизову оболонку, підвищує секрецію шлункового соку і сприяє розвитку гастриту. Якщо ваш сніданок складається з однієї кави, будьте готові до того, що гіркоти, які володіють жовчогінними властивостями і провокують даремний викид жовчі, можуть змусити вас зі самого ранку страждати від болю.

Цитрусові. Любителям апельсинових і грейпфрутових соків варто переглянути свій раціон харчування, оскільки вживання цитрусових натщесерце — це найкоротший шлях до гастриту. Кислоти, що містяться в цих плодах, роз’їдають стінки шлунка, провокуючи розвиток гастриту. Особливо обережними слід бути людям із підвищеним рівнем кислотності і хронічним гастритом.

Банани. Ці фрукти містять велику кількість магнію, який так необхідний для роботи серцево-судинної системи. З’ївши банан натще, ви можете спровокувати порушення кальцієво-магнієвого балансу.

Сирі овочі. Усі сирі овочі містять кислоти, а вони, своєю чергою, подразнюють слизову оболонку порожнього шлунка. Тому щоб уникнути виникнення гастриту або виразки шлунка, краще не їсти натщесерце овочі в сирому вигляді.

Випічка. У ранковий час утримайтеся від вживання здобної випічки. Дріжджі, які в ній містяться, сприяють виробленню газів у шлунку, що призводить до здуття і, як наслідок, неприємних відчуттів. Якщо ви не можете обійтися без хлібобулочних виробів, то намагайтеся не вживати дріжджове тісто.

Солодощі. Солодощі шкідливі самі по собі, а натщесерце і поготів. Пов’язано це з тим, що відразу після пробудження підшлункова не спроможна виробити належну кількість інсуліну, що загрожує підвищенням цукру в крові і, як результат, — виникнення захворювань очей і розвиток цукрового діабету. Тривале захоплення солодкими сніданками виводить підшлункову залозу з ладу.

Йогурт. Так, йогурт теж потрапив до цього переліку, як і інші кисломолочні продукти. Але, на відміну від інших продуктів зі списку, від вживання йогурту натщесерце немає особливої шкоди, але й користі теж. Вранці наш організм здатний самостійно справлятися, без йогуртових бактерій. Максимальну користь нашому організму принесе йогурт, якщо ми вживемо його через декілька годин після пробудження.

Швидкі сніданки. Хоч реклами і запевняють нас у користі ранкового сніданку із солодких пластівців для здоров’я організму і стрункої фігури, насправді жодної користі ці продукти не приносять. Навпаки, оскільки вони багаті на вуглеводи, швидкі сніданки різко підвищують рівень цукру в крові, в результаті чого в обід вас буде мучити «вовчий» голод, який може призвести до переїдання. Підсумок — підвищення ваги. Тож не вірте рекламі і харчуйтеся тільки здоровою та корисною їжею.

Бутерброди з ковбасою. Водночас на сніданок не можна вживати дріжджові хлібобулочні вироби і копченості. Дріжджі викликають здуття шлунка, а копчене м’ясо, ковбаса змушують підшлункову залозу працювати наднормово, що може призвести до серйозних порушень метаболізму.

Часник. Не їжте зранку страви, приправлені часником. У цьому продукті міститься речовина аліцин, яка подразнює стінки шлунка та жовчного міхура, тим самим порушуючи їхню рухову активність.

Яєчня зі смаженим беконом та грінками. Здавалося б, яйце, м’ясо і підрум’янена гріночка — прекрасний варіант для тих, хто хоче отримати зранку велику порцію білка. Але тільки не у вигляді смаженого яйця з додаванням жирного бекону. Такий сніданок правильним не назвеш. Навряд чи ця страва подарує вам щось, крім зайвих калорій і труднощів у роботі травної системи.

Читайте також