Що їсти зранку, щоб підняти рівень заліза в організмі
Завдяки змінам у харчуванні, фізичній активності та способі життя можна запобігти появі до 80% хронічних захворювань або суттєво поліпшити своє здоров'я.
Нестачу заліза також можна поправити за рахунок зміни харчування, окрім важких дефіцитних станів, говорить нутриціолог Світлана Мамченко.
- Феритин - це білок, який зберігає залізо в організмі. Якщо його рівень знижено, часто відчувається втома, холод у кінцівках, випадіння волосся, ламкість нігтів і проблеми з концентрацією. Щоб підняти феритин харчуванням, потрібно не просто їсти продукти з залізом, а ще створити умови для його засвоєння, - наголошує нутриціолог.
Як харчуватись, щоб не блокувати засвоєння заліза:
Їжте джерела заліза щодня
Гемове залізо (засвоюється найкраще - 15-25%): яловичина, телятина, печінка (1 раз/тиждень), індичка, курка, риба.
Негемове залізо (засвоюється гірше - 3-8%): гречка, сочевиця, нут, квасоля, шпинат, буряк, гарбузове насіння, кунжут, кіноа, жовток.
Найкраще поєднувати обидва типи, наприклад, тушкована яловичина + гречка + салат з лимонним соком.
Підвищує засвоєння заліза в 2-3 рази
Цитрусові, ягоди, болгарський перець, квашена капуста, броколі, зелень, томати.
Наприклад: додайте лимонний сік або ягоди до м'яса чи каші.
Не блокуйте засвоєння заліза
Не пийте каву, чорний або зелений чай за 1-2 години до/після їжі з залізом - таніни блокують його всмоктування.
Не запивайте молоком або йогуртом - кальцій конкурує із залізом.