Нейтралізують печію мигдаль, яблука

Нейтралізують печію мигдаль, яблука

Печією називаємо неприємне відчуття, яке виникає за грудиною і може супроводжуватися дертям у горлі та кислим присмаком у роті. Причина — закид вмісту шлунка у стравохід. Соляна кислота викликає опік його слизової, проявом чого і є печія.

Періодично печія може турбувати кожного, але найчастіше — вагітних жінок, тих, хто їсть поспіхом або переїдає. В аптеці можна придбати чимало безрецептурних препаратів, здатних усунути печію. Але якщо неприємне відчуття виникло раптово, можна скористатися й тими засобами, які є під рукою.

Йдеться про продукти, здатні нейтралізувати соляну кислоту і забезпечити тим самим зменшення дискомфорту та швидке покращення самопочуття. Звісно, вони не замінять професійного лікування (приміром, якщо печія викликана гастроезофагеальною рефлюксною хворобою), але стануть у пригоді у ситуаціях, коли простіше зазирнути до холодильника чи кухонної шафки, ніж бігти в аптеку.

Отже, що це за продукти?

Мигдаль

Якщо вас часто турбує печія, мигдаль рекомендується їсти після кожного прийому їжі. Поснідали, перекусили, з’їли якийсь фрукт — з’їжте 3−4 горішки. Мигдаль не тільки смачний, а й здатен нейтралізувати соляну кислоту у шлунку, усуваючи неприємне відчуття при її закиді у стравохід.

Зауважте: якщо споживати мигдаль у великій кількості, то цей горіх може, навпаки… спровокувати печію! Так само він діє при головному болю. Кілька горішків біль усувають, багато — спрацьовують як тригер мігрені.

Яблука

Для профілактики печії з’їжте одне яблуко протягом дня або одне після вечері, перед сном.

Розведений яблучний оцет

Коли хтось радить пити оцет при печії, таку людину можна сприйняти за божевільну. Проте у більшості випадків закид (рефлюкс) соляної кислоти зумовлений… малою її кількістю у шлунку. Ось такий парадокс. Кислота відповідає за вчасне закриття нижнього сфінктера стравоходу. Якщо її недостатньо, останній вирішує, що можна трішки «розслабитися».

Для боротьби з печією розведіть 2−3 чайні ложки яблучного оцту у склянці теплої води. Пийте безпосередньо перед їдою, перед сном або тричі на день. Але якщо зауважили, що самопочуття погіршується, припиніть застосовувати цей засіб!

Чай з ромашки

Пийте такий чай за пів години або годину до того, як ляжете спати, — у такий спосіб зменшите запалення у шлунку. Крім того, ромашковий чай діє заспокійливо, а стрес, як відомо, є одним із факторів ризику печії.

1 ст. л. квіток залийте склянкою гарячої води і залиште «мліти» на маленькому вогні на 4−5 хвилин. Зніміть посудину з вогню і дайте ще хвилину-дві настоятися. Процідіть напій через ситечко. Додайте трішки меду або лимона.

Харчова сода

Сода нейтралізує дію соляної кислоти, і поки та підступить до горла, вже не відчуватимете її агресивної дії.

Розмішайте 1 чайну ложку соди у склянці води і відразу випийте. Але зверніть увагу, що протягом доби (24 годин) такий напій можна випити не більше 3−4 разів. Не застосовуйте цей засіб довше тижня, аби не спровокувати появу набряків та нудоти.

Імбирний чай

За допомогою імбирного чаю можна вирішити багато проблем із шлунком. Випийте чашку свіжоприготовленого імбирного чаю за пів години до їди. Так усунете існуючу печію і запобігатимете можливій.

Для приготування чаю знадобляться дві склянки води і 3?/?4 кореня імбиру (очищеного і порізаного на скибки). Проваріть імбир у воді протягом 30 хвилин, накривши посудину кришкою. Охолодіть до кімнатної температури. Скибки при цьому можна попередньо витягти з напою.

Візьміть до уваги, що деякі продукти, навпаки, посилюють печію: алкоголь, газовані напої, цитрусові, кава, шоколад, смажена їжа.

Читайте також