Чим не можна запивати таблетки

Чим не можна запивати таблетки

Більшість людей запиває ліки тим, що є під рукою. І не завжди це вода. Але ніхто ніколи не замислювався, чим потрібно запивати лікарські засоби. Для того, щоб ліки правильно виконували свою функцію, потрібно правильно їх запивати, щоб не нашкодити організму.

Що може трапитись, якщо запивати ліки неправильно:

- знижується ефективність лікарського засобу;

- може спричинити отруєння, алергічну реакцію, ураження внутрішніх органів та систем;

- травмування стравоходу та слизових оболонок;

- розвиток виразок.

Чай. Через вміст кофеїну та таніну чай може токсично впливати на організм. Всмоктування ліків уповільнюється та погіршується їхнє засвоєння. При запиванні чаєм ліків, які містять кофеїн та антидепресанти, може проявлятись нервове напруження та погіршитися стан здоров’я. Засоби, які містять залізо, запивати чаєм не можна, токсичні солі можуть осідати на стінках кишечнику та стравоходу.

Кава. Через вміст кофеїну уповільнюється та порушується засвоєння лікарських засобів, зокрема, це стосується антибіотиків. Кава токсично впливає на організм. Якщо запивати аспірин кавою, подразнюється слизова оболонка шлунка. Запиваючи кавою знеболювальні засоби, послаблюєте їхню дію.

Газована вода. Солі, які є у мінеральній воді, можуть неправильно розчиняти оболонку таблетки, її функція порушується. Сульфаніламідну групу ліків можна запивати лужною водою. Мінеральні води знижують ефективність лікарських засобів. Солодкі газовані води подразнюють стінки шлунка.

Алкоголь. Запивати ліки алкогольними напоями категорично забороняється. Таким чином ви отруюєте організм та порушуєте роботу внутрішніх органів. Противірусні лікарські засоби, які містять кодеїн, у поєднанні з алкоголем порушують роботу внутрішніх органів та систем. Поєднання зі знеболювальними та жарознижувальними засобами спричиняє велике навантаження на печінку.

Якщо ви не знаєте, як правильно запивати ліки, порадьтеся з лікарем!

Читайте також