Калина: користь і шкода для здоров’я

Калина: користь і шкода для здоров’я

Калина - не лише український символ щасливого сімейного життя, краси та любові. Її також часто називають «рослиною-лікарем», адже її складові здатні позитивно впливати на здоров’я.

Дієтолог Галина Нєзговорова наголошує, що червона калина відома високим вмістом вітаміну С, якого в ягодах удвічі більше, ніж у цитрусових. Для забезпечення добової норми достатньо лише однієї столової ложки ягід.

Властивості калини

За словами Нєзговорової, калина має тонізуючу дію, яку порівнюють із кавою. Вживання ягід сприяє:

* зниженню холестерину в крові;

* нормалізації роботи серця;

* зниженню артеріального тиску;

* підвищенню гемоглобіну та профілактиці анемії;

* стимуляції апетиту та нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту;

* виведенню токсинів;

* покращенню сну;

* антибактеріальній та протизапальній дії.

Користь і шкода від калини

- Вона допомагає при застудах, хронічних захворюваннях легенів, депресії, цукровому діабеті, проблемах шкіри та підвищеному потовиділенні, - наголосила дієтолог.

Проте попри користь існують і обмеження у вживанні цієї ягоди. Так, калина не рекомендується при гострому запаленні шлунку та кишечника, гіпотонії, подагрі, індивідуальній непереносимості, а також під час вагітності та лактації.

Корисні властивості калини

Калина — справжнє джерело природної сили. Вона має жовчогінний і сечогінний ефекти, допомагає очищати організм і підтримує роботу печінки.

У косметології ягоди цінують за омолоджувальну дію — засоби на основі калини підвищують пружність шкіри, освітлюють її та зменшують запалення.

Також калина допомагає підтримувати емоційний баланс, зменшує прояви стресу й депресивних станів.

Як використовують калину

Ягоди збирають наприкінці осені, коли вони стають солодшими й втрачають частину гіркоти. Їх можна перетерти з цукром у пропорції 1:1, заморожувати — це прибирає гіркоту й зберігає максимум користі - або сушити, щоб отримати натуральний засіб для зимових чаїв.

Відвар ягід допомагає при застуді й хронічних хворобах дихальної системи, а відвар кори — при проблемах зі шкірою, зокрема дитячому пелюшковому дерматиті.

Сік калини використовують як жовчогінний і сечогінний засоби, а також для покращення стану при цукровому діабеті.

Відвар з калини з медом зміцнює імунітет і полегшує перебіг застуди.

У косметології популярні маски й тоніки з калини — вони тонізують, живлять та омолоджують шкіру.

- Обов’язково покладіть кілька гілочок калини до морозильної камери — вони стануть у пригоді взимку, коли організму особливо потрібна підтримка, - радить Нєзговорова.

Читайте також