Не просто втома, а збій у роботі щитовидки
У багатьох громадян протягом життя діагностують патології щитоподібної залози. Як вони проявляються, розповідає лікарка-ендокринолог Мирослава Батрин.
Основне завдання щитовидки — виробляти гормони тироксин (Т4), трийодтиронін (Т3) та кальцитонін, які відповідають за нормальну роботу майже всіх органів і систем організму. Найбільш поширеними захворюваннями щитоподібної залози є аутоімунний тиреоїдит та вузлові зміни у залозі. Обидві патології можуть викликати порушення функції цього органа.
Які симптоми свідчать про збої у роботі щитовидки:
* втома, слабкість;
* загальне нездужання;
* надмірна пітливість;
* сухість шкіри;
* відчуття грудки у горлі;
* ламкість і випадіння волосся;
* порушення менструального циклу тощо.
Щоб встановити діагноз, потрібно звернутися до лікаря. Той призначить дообстеження та обере правильну тактику лікування. У деяких випадках достатньо буде лише спостереження.
Серед ендокринних порушень захворювання щитоподібної залози — другі за поширеністю після цукрового діабету. Хворіють всі: і чоловіки, і жінки, і діти, і люди похилого віку. Втім, у жінок проблеми з цим органом виникають у 10 разів частіше, ніж у представників протилежної статі.
Відтак Мирослава Батрин радить жінкам щороку проходити профілактичні огляди в гінеколога й обстежувати молочні залози — з допомогою УЗД або мамографії, залежно від віку пацієнтки та медичних показань. Важливо подбати про достатній рівень йоду в організмі
Як пояснюють фахівці Національної служби здоров’я України, йод — невіддільний компонент гормонів. Основним його природним джерелом є продукти тваринного й рослинного походження: морепродукти, біла риба, овочі (картопля, редиска, часник, буряк, помідори, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма), яйця, яловичина, волоські горіхи.
Скільки йоду кому потрібно:
* дітям і підліткам — 90-150 мкг;
* дорослим чоловікам і жінкам — 150 мкг;
* вагітним, матерям, що годують — 200 мкг.
Чи потрібно людині приймати йодовмісні препарати та в якій дозі, вирішує лікуючий лікар. У НСЗУ зазначають, що більшість українців споживає лише 40?80 мкг йоду на добу. До повномасштабного вторгнення найбільший дефіцит цього мікроелемента спостерігався у західних областях.