Медики зафіксували випадок найдовшого у світі захворювання COVID-19

Медики зафіксували випадок найдовшого у світі захворювання COVID-19

Подібні випадки трапляються вкрай рідко.

Британські лікарі вважають, що зафіксували випадок найдовшого у світі захворювання Covid-19 : пацієнт, ім'я якого не називається з етичних причин, страждав від захворювання протягом 505 днів (тобто понад 16 місяців). Ця людина так і не змогла впоратися з коронавірусом і померла в лікарні 2021 року. Про це пише Delfi та lenta.

Як кажуть лікарі з двох великих лондонських клінік, які лікували пацієнта, подібні випадки трапляються вкрай рідко. Однак ця людина страждала на інші хронічні захворювання, і її імунна система була вкрай ослаблена.

Пацієнт вперше захворів на Covid-19 на початку 2020 року, коли пандемія тільки починалася. У нього з'явилися всі симптоми і інфекція була виявлена ??за допомогою ПЛР-тесту. Потім протягом 72 тижнів хворий багато разів опинявся в лікарні як для планового обстеження, так і для лікування. Весь цей час його аналізи на Covid-19 виявлялися позитивними - всього він зробив їх близько 50.

На думку лікарів, йшлося саме про одне тривале захворювання, а не про повторні випадки інфікування. Такі висновки було зроблено після ретельного вивчення тестів.

"Тести, зроблені за допомогою мазків у горлі, щоразу виявлялися позитивними, - розповів Бі-бі-сі лондонський лікар Люк Бладжон Снелл, який незабаром розповість про результати своєї роботи на медичній конференції в Європі. - У пацієнта жодного разу не було негативного тесту І ми можемо судити, що це була та сама інфекція, за її генетичними ознаками. Інформація, яку ми отримували при секвенуванні геному вірусу, у цього пацієнта була унікальною і постійною.

Примітно, що пацієнт, який помер, не міг позбутися інфекції навіть за допомогою антивірусних препаратів.

За словами експертів, вивчення подібного перебігу захворювання є вкрай важливим, оскільки він може призводити до появи нових варіантів Covid-19 (хоча в даному випадку цього не сталося).

"Коли люди залишаються інфікованими протягом довгого часу, вірус продовжує до них адаптуватися. І в результаті у коронавірусу може з'явитися можливість виробити нові мутації, - пояснює Снелл. - У деяких наших пацієнтів відбувалися ті ж мутації, що спостерігалися у випадках, які викликають побоювання ".

Читайте також