Коли болить голова

Коли болить голова

За частотою скарг головний біль посідає одне з перших місць. Розрізняють аж 13 його видів. Половину з них спричиняє порушення венозного відтоку.

Для цього болю характерна певна симптоматика: почуття тяжкості та розпирання в потиличній ділянці, почервоніння обличчя, шиї й грудей, кон’юнктиви очей. Іноді може виникнути відчуття тиску на очні яблука. Поява чи посилення такого болю характерні для нічного або ранкового часу (одразу після сну), втім, він поступово минає.

Головному болю, пов’язаному з порушенням венозного відтоку, сприяють горизонтальне положення тіла, нахили голови, підвищення внутрішньогрудного тиску. Стан погіршується навіть за незначного підвищення артеріального тиску та гіпоксії (кисневого голодування). Народна медицина має різні напрацювання в боротьбі з головним болем. Фітотерапевти, об’єднавшись із лікарями, провели спеціальні дослідження.

Найдієвішим і найефективнішим засобом виявилася всім відома рослина — первоцвіт весняний. У дослідженні взяли участь 100 пацієнтів із характерними скаргами. До того ж більшість із них мала висновки медичних обстежень, які зафіксували порушення венозного відтоку. Їм призначали настій трави первоцвіту. За 3-4 тижні практично всі відчули значне поліпшення свого стану.

Рецепт настою: 10 г трави первоцвіту (1 ст. л.) залити склянкою окропу, через годину процідити. Випити за чотири рази протягом дня за 20 хвилин до їди та перед сном. Курс — 1-3 місяці.

Настій листя первоцвіту застосовують за авітамінозу та для зміцнення нервової системи, а також за нападів мігрені, запаморочення й безсоння.

У переважної більшості людей із порушенням венозного відтоку спостерігаються порушення в шийному відділі хребта. Тому лікування настоєм трави первоцвіту дуже добре супроводжувати масажем шийного відділу, вправами для шиї тощо.

При застосуванні препаратів трави первоцвіту побічних явищ та протипоказань не виявлено. Однак протипоказанням може бути індивідуальна непереносність.

Читайте також