Готуємо смачні й корисні чаї проти застуди

Готуємо смачні й корисні чаї проти застуди

Коли зростає ризик підхопити якийсь вірус, треба подбати про своє здоров’я. Збалансоване харчування, прогулянки на свіжому повітрі, заняття спортом, повноцінний сон – це основа міцного імунітету. Крім того, неоціненну підтримку у профілактиці простудних захворювань здатні надати лікарські трави. Це унікальне природне джерело здоров’я! У їхньому складі вітаміни, ферменти, органічні кислоти, фітонциди, сапоніни, глікозиди та інші корисні речовини.

Чаї, приготовлені з цілющих рослин з додаванням меду, прянощів, ягід, дуже ефективні в боротьбі з застудою. На відміну від більшості аптечних засобів, вони безпечні, практично не мають протипоказань і, що важливо, легкодоступні.

Ромашковий

Візьміть по 1 ч. л. квіток липи і кошиків ромашки аптечної, залийте склянкою некрутого окропу (90°С), накрийте кухоль блюдцем, дайте настоятися 15-20 хв., а потім процідіть. Пити цей чай потрібно свіжим (інакше ромашка втратить свої лікувальні властивості), теплим (але не гарячим!). Бажано натщесерце – за 25-30 хв. до їди, по 1/3 склянки тричі на день, ідеально – вприкуску з медом.

Чай з шипшини

У боротьбі з вірусами й застудою – неоціненний помічник. За вмістом аскорбінової кислоти шипшина перевершує навіть лимон і чорну смородину: достатньо 2-3 ягідок, щоб поповнити добову потребу організму у вітаміні С. Фітонцидів, флавоноїдів, мікроелементів, органічних кислот, рутину, каротину у запашних плодах значно більше, ніж у багатьох інших лікарських рослинах. Шипшина зміцнює імунітет, підвищує опірність організму до всіляких інфекцій, має протизапальну, тонізуючу, сечогінну і багато інших корисних властивостей.

Цей природний лікар, який використовується впродовж тисячоліть, стане надійним помічником у боротьбі з хворобами. Візьміть 5 ст. л. свіжих або висушених ягід, подрібніть їх, залийте 1 л гарячої води і варіть на слабкому вогні не більше 10 хв. Дайте цілющому відвару настоятися 10 хв., процідіть і пийте в теплому вигляді. Щоб зберегти більше вітамінів у готовому напої, ягоди промивають, потім розм’якшують (на 1 л води – 100 г сушених плодів), кладуть у термос і заливають гарячою перевареною водою (85-90°С). Настоюють не менше 10 год. П’ють теплим перед їдою, процідивши, по 0,5 склянки 2-3 рази на день. Але не довше ніж один місяць.

Читайте також