Чому виникає холодний піт

Чому виникає холодний піт

Зазвичай організм людини вдається до потовиділення, щоб знизити зависоку температуру тіла. Однак часом виникає холодний піт – стан, що може бути ознакою деяких негараздів в організмі.

Чим холодний піт унікальний?

Цей стан відрізняється від звичайного потовиділення від фізичної діяльності чи підвищення температури повітря, зокрема з’являється раптово без видимої причини. У випадку холодного поту люди не займаються виснажливою фізичною роботою та перебувають у теплому середовищі.

Крім того, холодний піт виникає тоді, коли людина не спить. Уві сні відчуття холоду можуть виникати тоді, коли піт допомагає врегулювати швидке підвищення температури тіла.

Ендокринні порушення

Коли у вас надлишок гормонів щитоподібної залози, то метаболізм прискорюється. Як наслідок, з’являється занепокоєння, прискорене серцебиття та посилене потовиділення.

Зв’язок між холодним потом та ендокринними розладами пояснює роль гіпоталамусу в регулюванні температури. Цю частину головного мозку вважають основною ланкою між ендокринною та нервовою системами, яка забезпечує стабільність стану організму.

Таке потовиділення може виникнути при різних станах, які впливають на ендокринну систему.

Наприклад, холодний піт може бути ознакою рідкісної пухлини надниркових залоз – феохромоцитоми. Це неракове утворення змушує організм виробляти велику кількість гормону адреналіну, що призводить до холодного поту.

Хвороби серця та інфаркти

Холодний піт може бути ознакою ішемічної хвороби серця – хвороби, за якої в артеріях накопичуються бляшки. У цьому стані кровотік може сповільнюватися, а в деяких випадках спричиняти серцевий напад.

Медики кажуть, що холодний піт – поширений симптом зупинки кровотоку, тому за такого стану необхідно звернутися по екстрену медичну допомогу.

Менопауза та гормональні зміни

Гормональні зміни, зокрема під час менопаузи, можуть викликати припливи та інші неприємні симптоми. Під час припливів жінки відчувають жар і пітніють, після чого тіло повертається до нормальної температури завдяки холодному поту.

Інфекції

Вірусні інфекції, зокрема грип і COVID-19, можуть підвищити температуру тіла, викликаючи лихоманку. Коли організм повертається до нормального стану, температура тіла падає і може спровокувати холодний піт.

Низький рівень цукру в крові

Швидке зниження рівня цукру в крові – гіпоглікемія – може спричинити відчуття холоду та липкості шкіри. До цього мають схильність люди з діабетом та ті, хто приймає інсулін.

У деяких людей спостерігається падіння рівня цукру в крові протягом двох годин після їжі. Науковцям досі не вдалося встановити точну причину такої різкої зміни показників глюкози. Натомість достеменно відомо, що падіння рівня цукру можуть викликати прості вуглеводи, зокрема солодощі, у великій кількості.

Крім того, знизити рівень цукру в організмі можуть інтенсивні тренування, вживання алкоголю або відсутність прийомів їжі протягом тривалого часу.

Біль і шок

Холодний піт може з’явитися при інтенсивному болю через травму або тяжкий хворобливий стан, наприклад камені в жовчному міхурі або нирках.

Крім того, холодний піт здатний бути попереджувальною ознакою шокового стану, який викликають травми, сильні алергічні реакції або інсуліновий шок.

Стрес, тривожність і панічні атаки

Стрес та занепокоєння також викликають реакцію бийся або біжи, за якої виникає холодний піт, прискорення серцебиття та дихання.

Холодний піт часто спостерігається під час панічних атак. У цьому стані людина може мати схожі на серцевий напад симптоми, зокрема пітливість, нудота та біль у грудях.

Коли варто звернутися до фахівця?

Холодний піт може бути ознакою серйозної проблеми зі здоров’ям. Без належного медичного обстеження ви не можете знати напевно, чи холодний піт спричинений тривогою, стресом чи серцевим нападом. Тому медики радять не зволікати зі зверненням за медичною допомогою у випадку виникнення холодного поту.

Читайте також