Чому комарі одних кусають, а інших - ні

Чому комарі одних кусають, а інших - ні

Чому ж одні люди стають для них справжніми магнітами, в той час як інших комарі майже не турбують.

Учені пояснюють, що саме робить вас такою привабливою мішенню для цих надокучливих комах. Відповідь криється у поєднанні генетичних факторів і запахів тіла.

"Комарі починають орієнтуватися на імпульси вуглекислого газу та продовжують летіти проти вітру, оскільки відчувають вищу концентрацію, ніж містить звичайне навколишнє повітря", - сказав Йооп ван Лун, ентомолог з Університету Вагенінгена в Нідерландах.

Орієнтуючись на "зайвий" вуглекислий газ в повітрі, комарі можуть знаходити своїх жертв на відстані до 50 метрів. Однак, коли поруч перебувають кілька людей, у настирливих комах з'являється вибір - у кого попити кровиці. Обираючи жертву, комарі враховують багато факторів, які відрізняють одну людину від іншої. Зокрема температуру шкіри, наявність води на ній та колір. Однак найважливішим показником, на який комарі звертають увагу, є хімічні сполуки, що виробляються колоніями мікробів на людській шкірі.

"Бактерії перетворюють виділення наших потових залоз на летючі сполуки, які потрапляють через повітря в нюхову систему на голові комарів", - сказав Ван Лун.

Йдеться про понад 300 різних сполук, і вони відрізняються від людини до людини залежно від генетичних варіацій і середовища.

"Якщо ви порівнюєте батька і доньку в одній сім'ї, можуть бути відмінності у співвідношенні хімічних речовин, які виробляють мікроби", - сказав Джефф Ріффелл, доцент біології з Університету Вашингтона, який вивчав поведінку комарів.

Наприклад, дослідження 2011 року в журналі PLOS ONE показало, що чоловіки з більшою різноманітністю шкірних мікробів отримували менше укусів комарів, ніж чоловіки з меншою різноманітністю шкірних мікробів. Науковець зазначає, що людина мало що може вдіяти з мікробіомом на шкірі, але відомо, що комарі люблять чорний колір. Тому вчені рекомендують вдягати щось світліше під час наступного виходу на вулицю у літній вечір.

Читайте також