Біль у ногах: не завжди винне взуття

Біль у ногах: не завжди винне взуття

Часто люди, скаржачись на біль у ногах, скидають усе на взуття. Але найчастіше винне не взуття, а його власники, які забули просте правило: подбай про ноги, їхнє здоров’я — і вони ніколи не підведуть.

А турбота ця — невелика хитрість: потрібно регулярно змащувати взуття тонким шаром взуттєвого крему (підійде й олія). Щоб тверді задники не натирали п’яти, добре протерти їх свічкою, вологим милом або змочити спиртом. Якщо ноги постраждали — з’явилися мозолі, тріщини, потертості, слід удатися до народних засобів.

* Ванночки для ніг поліпшують кровообіг, очищають стопи, знімають втому. У таз із теплою водою додати настій ромашки або лляного насіння, хвої ялинки (2 ст. л. на 1 л води). Тривалість процедури — 15-20 хв.

* За наявності на підошві або п’ятах тріщин, ранок додати дезінфікуючі засоби: настій календули (1 ст. л. квіток на 1 л води) або кропиви, подорожника (2 ст. л. подрібненої трави на 1 л води). Після ванночки змастити ноги кремом із ромашкою.

* Від застарілих тріщин і мозолів не рідше 1 разу на тиждень робити гарячі мильно-содові ванночки з додаванням настою ромашки (1:10) протягом 10?20 хвилин. На 3 л води — 1 ст. ложка харчової соди. Для видалення тріщин і мозолів досить буде 6-10 процедур.

* За огрубіння й тріщин на п’ятах робити 1?2 рази на тиждень компрес із картопляного лушпиння. Для цього його треба ретельно помити, змішати зі жменею лляного насіння, залити невеликою кількістю води і варити до утворення кашки. У теплу кашку опустити ноги й тримати їх протягом 15-20 хвилин. Потім обмити ступні теплою водою й змастити живильним кремом.

* Після гарячої ванночки, в яку були додані 2 ч. л. харчової соди, можна покласти на п’яти цибульний компрес. Розім'яту цибулю прикласти до п’яти, закрити поліетиленовою плівкою й зав’язати бинтом на ніч. Уранці компрес зняти, п’яти ретельно почистити пемзою й змастити жирним кремом. Таку процедуру досить повторити 2-3 рази.

* Надмірна пітливість ніг завдає не менше неприємностей, ніж незручне взуття. Для усунення пітливості влітку рекомендується протягом місяця пити 2 рази на день по 1/4 склянки настою шавлії (1 ст. л. на 1 склянку окропу).

* Можна присипати ноги потовченою на дрібний порошок дубовою корою, одягти шкарпетки і не знімати їх усю ніч. Уранці змити порошок холодною водою, ноги ретельно витерти.

* Настій листя і плодів шипшини усуває неприємний запах поту. Залити 2 ст. л. подрібненої сировини 2 склянками окропу, настояти 1 год., процідити. Додати 2 ст. л. меду й пити по 0,5 склянки теплого настою 3-4 рази на день, краще до їди.

Читайте також