Жменька обліпихи на день вбереже від інсульту та інфаркту

Жменька обліпихи на день вбереже від інсульту та інфаркту

Лікувальні властивості багатої на вітаміни обліпихи були відомі ще в Стародавній Греції, Римі та Китаї. Греки додавали обліпиху в корм для коней, щоб ті були здоровішими. Звідси наукова назва обліпихи — hippophae, від hippos — кінь і phaos — блиск. Вважалося, що завдяки обліписі у коней лисніє шкура.

Але потрохи про цілющі властивості ягоди забули і колючий чагарник вирубували, вважаючи бур’яном. Згадали про обліпиху аж у ХІХ столітті (правда, як про декоративну рослину). Зараз цілюща ягода повертає свої позиції, її використовують з медичною метою, додають у харчові продукти і косметику. Нині вона може стати в один ряд з модними ягодами годжі, які вважають суперфудом.

Обліпиха — справжня вітамінна бомба. Вітаміну С у ній більше, ніж у цитрусових. Щоб отримати денну дозу вітаміну С, достатньо з’їсти столову ложку обліпихи, наприклад, перетертої з цукром. Ще ця ягода містить фітонциди, які у поєднанні з вітаміном С зміцнюють імунітет.

Букет вітамінів, фітонцидів, мінералів і жирних кислот (омега-3, омега-6) робить обліпиху хорошим загальнозміцнювальним і тонізуючим засобом. Особливо багато в ній хрому. Завдяки високому вмісту пектину і органічних кислот обліпиха стимулює травлення. Флавоноїди обліпихи впливають на проникність і еластичність стінок кровоносних судин, тому в народній медицині її використовують для профілактики атеросклерозу. Якщо регулярно їсти по 50?100 грамів ягід обліпихи на день, то це буде надійною профілактикою інсульту та інфаркту.

Олія обліпихи має добрі бактерицидні і ранозагоювальні властивості. Її застосовують за опіків, екземи, обмороження, пролежнів, а також внутрішньо — за гастриту або виразки шлунка.

З обліпихи роблять мармелад, начинку для цукерок, соки, пюре. Яскравий кисло-солодкий смак обліпихи надає пікантності соусам, десертам, гарячим напоям. Чим менша термічна обробка ягід, тим більше зберігається в них корисних властивостей.

Читайте також