Зелений чай може знизити рівень стресу і тривожності
Зв’язок між харчуванням і настроєм людини вивчається вже давно. А зараз, у часи пандемії, ще й часто виникає запитання — чи можуть їжа і напої, які ми споживаємо щодня, позитивно впливати на організм в стресових ситуаціях?
Стрес і тривога — два взаємопов’язаних стани, які суттєво впливають як на окрему людину, так і на суспільство загалом.
Згідно з даними, зібраними ще в 2015 році, майже 264 мільйони осіб у світі живуть з тривожними розладами. Тривалий стрес пов’язаний з низкою хронічних захворювань, зокрема, гіпертонією, діабетом 2?го типу та ішемічною хворобою серця. Крім того, психологічний стрес веде до розладів харчової поведінки та синдрому подразненого кишечнику.
Оцінку стресової реакції організму, а також ступеня тривожності можна розподілити на дві категорії — суб’єктивні психологічні і фізіологічні показники, такі як артеріальний тиск, рівень гормонів, частота пульсу і реакції вегетативної нервової системи. В останні роки зросла популярність додаткових методів лікування тривожних і стресових розладів. Одним з них є вживання зеленого чаю, який вже давно славиться як ефективний заспокійливий засіб.
Зелений чай містить амінокислоту L-теанін, яка, як було доведено, впливає на настрій, знижує розумовий і фізичний стрес, поліпшує сприйняття і підсилює розумову працездатність. Тому якщо хочете заспокоїтися і відчути заряд енергії на роботі або навчанні, краще випийте чашку зеленого чаю замість кави.
Від стресу рятують й інші продукти, наприклад, чорниця, багата вітаміном С і антиоксидантами. Ще один антистресовий продукт — молоко. Його добре використовувати як додаткове джерело енергії.