Яка користь пекінської капусти для організму та як її правильно зберігати

Яка користь пекінської капусти для організму та як її правильно зберігати

Пекінська капуста - частий гість в українських супермаркетах і багато хто її купляє, щоб робити взимку поживні вітамінні салати. Насправді ця капуста дуже корисна, особливо в період авітамінозу та частих застуд, бо в ній вітаміну С вдвічі більше, ніж у білокачанній. Яка ще є користь пекінської капусти для людини, розповідає дієтолог Наталія Ячмінська для Zaxid.net.

Користь пекінської капусти

У 100 г цього овочу міститься 45% денної норми вітаміну С. Він покращує засвоєння заліза, підвищує імунітет, стимулює виробництво лейкоцитів в крові та сприяє мінералізації кісток.

Дієтолог радить включати пекінську капусту 2-3 рази на тиждень у раціон, бо це допоможе стимулювати обмінні процеси, поліпшити склад крові, очистити організм від шкідливих речовин. А ще допоможе надати організму сили боротися з сезонними простудними захворюваннями та стресами.

Корисні властивості пекінської капусти:

* виводить токсини та отруйні речовини з організму;

* зміцнює імунітет, є відмінним профілактичним засобом від простуд;

* бореться з вільними радикалами й допомагає знизити рівень поганого холестерину;

* стимулює роботу шлунково-кишкового тракту;

* нормалізує рівень цукру в крові (при діабеті 2 типу), полегшує загальний стан;

* сприяє очищенню і нормалізації роботи кишківника;

* допомагає позбутися зайвих кілограмів (у ній багато клітковини, мало калорій і жиру, а вітаміни у її складі прискорюють метаболізм, що впливає на швидкість втрати ваги);

* стабілізує обмін речовин, гормональний фон, омолоджує;

* благотворно впливає на стан шкіри, нігтів і волосся;

* позбавляє від безсоння і синдрому хронічної втоми, знімає наслідки стресів, депресій;

* нормалізує підвищений тиск;

* виводить зайву воду з організму.

Кому пекінську капусту їсти не варто

Від такої капусти слід відмовитися людям, які страждають нирково-кам'яною хворобою, бо вона багата на пурини. Свіжу капусту не можна їсти при гастриті з підвищеною кислотністю, панкреатиті, загострені виразкової хвороби шлунку, дванадцятипалої кишки, коліті та діареї.

Як зберігати пекінську капусту

Пекінська капуста добре зберігається протягом зими у свіжому вигляді. До весни в ній зберігаються вітаміни, що відрізняє її від багатьох овочів. Найкраще тримати таку капусті у льоху. Але так, як він є не у всіх, можна зберігати таку капусту просто в холодильнику, у відділі для овочів. Якщо окремого місця нема, то покладіть капусту у пластиковий контейнер з кришкою.

Капуста для зберігання має бути суха, без ушкоджень чи слідів захворювання. Її варто огорнути харчовою плівкою та мити лише перед приготуванням. При дотриманні рекомендацій овоч може зберігатися в холодильнику протягом місяця.

Читайте також