Як зрозуміти, що не вистачає білка в організмі

Як зрозуміти, що не вистачає білка в організмі

Здається, що дефіцит білка — це щось неймовірне, адже він міститься в багатьох продуктах. Але суворі дієти і неправильне харчування цілком можуть обернутися нестачею однієї з найважливіших речовин для організму

Усі наші клітини складаються з білка, без нього оновлення тканин просто неможливе. Зараз у розвинених країнах малий відсоток населення стикається з недоїданням, але є й інші фактори, які призводять до дефіциту білка. Наприклад, суворі дієти, деякі хвороби або непродумана відмова від їжі тваринного походження.

Отже, як зрозуміти, що вам не вистачає білка?

Дефіцит білка можна визначити за зовнішнім виглядом. Волосся стає сухим і ламким, нігті розшаровуються, з’являються і посилюються зморшки та ін. Крім того, за нестачі білка починає знижуватися вага, причому найбільше втрачається м’язової маси.

Інші ознаки нестачі білка пов’язані зі здоров’ям — варто задуматися, якщо ви часто застуджуєтеся, важко одужуєте і отримуєте травми там, де інші люди відбулися б маленьким синцем.

За нестачі білка часто виникає відчуття втоми, причому це відчувається, як тільки встаєте з ліжка. Вдень з’являється сонливість, але навіть за сну понад 8 годин виспатися вдосталь не вдається.

У нормі людина повинна отримувати не менш ніж 0,8 грама білка на кілограм маси тіла за добу, а за інтенсивних спортивних навантажень, стресів і відновлення після хвороби цю кількість рекомендується множити на два, а іноді й на три.

Читайте також