Сухість у роті - не завжди ознака діабету

Сухість у роті - не завжди ознака діабету

Сухість у роті вказує на недостатню кількість слини, що виробляється організмом для підтримки потрібного рівня вологи в ротовій порожнині. Іноді це відчуття може бути спричинене стресом, перевтомою, роздратуванням. Але постійна сухість у роті є симптомом багатьох захворювань чи станів організму, за яких зменшується чи припиняється вироблення слини.

Щодня в організмі людини продукується близько 1,5-2 л слини, щоб знезаражувати мікроорганізми, що потрапляють на слизову оболонку, підтримувати кислотно-лужну рівновагу в ротовій порожнині. Сухість у роті може спостерігатися за інфекцій, хвороб дихальної, нервової систем, ШКТ, а також аутоімунних процесів. Часто це тимчасовий стан на період загострення будь-яких хронічних захворювань або прийому ліків. Але якщо сухо у роті постійно, слід обов’язково звернутися до лікаря, щоб встановити справжній діагноз та вчасно розпочати лікування.

Якщо сухість у роті виникає вранці, після сну чи ночами турбує людину, а вдень відсутня — це наслідок хропіння. А його можуть спричинити як викривлення носової перегородки, поліпи в носі, так і поліноз, алергічний риніт, нежить, гайморит.

Сухість у роті буває і побічним ефектом ліків: антибіотиків, гіпотензивних, протигрибкових, заспокійливих, міорелаксантів, антидепресантів, антигістамінних, знеболювальних, ліків від проносу, блювоти та інших. Будь-які захворювання, що викликають посилене потовиділення, температуру, озноб, пронос, блювання, крововтрату, можуть призводити до висушування слизових оболонок і зневоднення, що і проявляється таким симптомом.

Опромінення та хіміотерапія за онкологічних захворювань також знижують вироблення слини.

Сухість у роті разом зі спрагою — найголовніша ознака цукрового діабету. У жінок після 45 років вона у поєднанні із сильним серцебиттям, запамороченням, сухістю у піхві є свідченням настання менопаузи.

Сухість у роті та очах може бути і проявом синдрому Шегрена, рідкісного аутоімунного захворювання, що уражає сполучну тканину організму, залози, суглоби.

Симптом сухості мають такі захворювання, як анемія, гіповітаміноз (брак вітаміну А), хвороби щитовидної залози. Причина стану може бути не пов’язана з хворобою. Наприклад, нестача рідини в організмі. Від цього страждають мешканці великих міст, які працюють в офісах із кондиціонерами. Зменшення вологості в приміщеннях збільшує потребу в рідині - на думку дієтологів, для заповнення нормального балансу кожному з нас необхідно випивати по 100-200 мл чистої води кожні 2-3 години та використовувати зволожувачі повітря у всіх приміщеннях, де перебуваєш понад дві години поспіль.

Сильна спрага і сухість — також результат зловживання спиртним, коли прискорюється обмін речовин і посилюється сечовиділення, через що швидко настає зневоднення.

До сухості в роті призводить і куріння — через одночасний вплив гарячого диму на слизову оболонку, погіршення роботи слинних залоз і спазму судин, викликаного нікотином. Ще одна можлива причина — стрес.

Такі неприємні відчуття виникають перед публічними виступами, необхідністю розпочати суперечку чи в інших ситуаціях, які вимагають від людини великої нервової напруги.

Пам’ятайте, що за постійної сухості у роті значно підвищується ризик розвитку різних захворювань ясен (гінгівіту, кандидозу, стоматиту, карієсу, хронічного тонзиліту), що відкриває шлях інфекціям.

Якщо після візиту до лікаря не вдалося знайти справжню причину сухості в роті, а серйозні захворювання виключені, спробуйте впоратися самі. Насамперед позбудьтеся шкідливих звичок. Збільшіть кількість рідини, яку випиваєте (оптимально — по склянці чистої або мінеральної води без газів за 30 хвилин до кожного прийому їжі). Іноді досить підвищити вологість у приміщенні.

Можна використовувати спеціальні замінники слини та штучні сльози. Гострий перець також активізує слинні залози. У вашому раціоні не повинно бути продуктів, що викликають підвищену спрагу — солоної, пряної, надто солодкої або сухої їжі, а також газованих напоїв, напівфабрикатів та кондитерських виробів. Зате додайте більше свіжих овочів та фруктів.

Читайте також