Сир із пліснявою: чи безпечно його їсти?

Сир із пліснявою: чи безпечно його їсти?

Гурмани всього світу вже встигли оцінити смакові параметри сирів із пліснявою. Звісно, кожному любителю сиру з пліснявою було би приємно дізнатися, що він ще й корисний. На жаль, жодних серйозних наукових даних про користь сирів із пліснявою не існує.

Якщо ж уважно почитати статті, присвячені сирам із пліснявою, то ми виявимо зворотну картину: всі сири з пліснявою протипоказані вагітним, дітям, людям із захворюваннями печінки. Навіть здоровим дорослим людям не рекомендується вживати цей делікатес понад п’ятдесят грамів на добу. Це пов’язано з декількома факторами, що стосуються виробництва і зберігання: цвіль, що формує смак продукту, — це грибок. Нічого корисного ні сам грибок, ні продукти його життєдіяльності людському організму принести не можуть.

Флора нормального кишечнику складається в основному з біфідобактерій. Крім того, там трапляються ще молочнокислі бактерії і деякі інші симбіонти (корисні мікроорганізми). Існує досить жорсткий перелік мікроорганізмів, що є корисними «мешканцями» кишечнику. Ці мікроорганізми, що вводяться ззовні, називаються пробіотичними або пробіотиками. Природно, пеніцилінові грибки до пробіотиків явно не належать. Продукти життєдіяльності пеніцилінових грибків, використовувані в більшій частині сирів з пліснявою, не тільки не покращують ситуації у травному тракті, а й здатні викликати серйозний дисбактеріоз. Саме чудова властивість пеніцилінових грибків знищувати бактерії і покладена в основу сучасної антибіотикотерапії.

Усі сири з пліснявою потребують спеціальних режимів зберігання та контролю, що пов’язано з метаболізмом грибка. У країнах, де цей продукт традиційно виробляють і продають, існують спеціальні холодильні шафи для сирів із пліснявою. Недотримання або незнання цих нюансів може призвести до досить важкого харчового отруєння. Враховуючи закупівельну вартість головки сиру з цвіллю, а також прийняту в частині наших магазинів етику зберігання дорогих продуктів, уважно оглядайте сир перед покупкою: він не має бути покритий ні жорсткою скоринкою, ні розвалюватися. Канали з пліснявою блакитних сортів не мають бути занадто потовщеними і правильними. Білі сорти мають пахнути пеніциліном.

На жаль, благородні сири часто підробляють.

Природно, якщо ви раніше не бачили цих сирів і не знаєте, як пахне пеніцилін, — вкрай важливо вперше купувати ці сири з досвідченим «сироїдом». В іншому випадку можна отримати розлад травлення.

Читайте також