Сім симптомів інсульту

Сім симптомів інсульту

Щороку в Україні фіксують 100-110 тис. інсультів (понад третина з них – у людей працездатного віку), 30-40% хворих помирають упродовж перших 30 днів і до 50% — протягом року після інсульту. Ще 20-40% тих, що вижили, потребують сторонньої допомоги, і лише близько 10% повертаються до повноцінного життя.

Таку сумну статистику наводить лікар невролог Наталія Прокопенко і радить, що робити, аби суттєво зменшити ці невтішні цифри.

За словами неврологині, у лікарів є не більше 6 годин від появи перших симптомів, щоб розпочати боротьбу за порятунок хворого з ішемічним інсультом. Тому дуже важливо при перших симптомах відразу звернутися не до сімейного лікаря, а в медичні заклади, які спеціалізуються на лікуванні пацієнтів з інсультами. Чим швидше людині нададуть допомогу, тим вищі її шанси на одужання.

Що таке інсульт?

Це гостре (раптове) порушення мозкового кровообігу. Без кровопостачання мозок гине дуже швидко – щохвилини незворотно втрачає майже 20 тисяч нервових клітин. Є два види інсульту: ішемічний (найбільш поширений) і геморагічний. При ішемічному інсульті артерія, що постачає кров у мозок, перекривається тромбом, при геморагічному – відбувається розрив мозкової артерії.

- При інсульті уражаються судини головного мозку, і це дуже небезпечно, бо може спричинити раптову смерть. Відновлення після інсульту можливе, але тромболітичну терапію, при якій розчиняють тромб, слід провести не пізніше 4,5 години від виникнення симптомів. Для механічного видалення тромбу в лікарів є в запасі всього шість годин, – каже Наталія Прокопенко.

Головні симптоми інсульту

Інколи у хворих можуть бути транзиторні (нетривалі) ішемічні атаки, які сигналізують про наближення інсульту, але люди, на жаль, не завжди вчасно звертаються по медичну допомогу і тому найчастіше до лікарні їх привозить «швидка» вже з симптомами інсульту. Вони залежать від того, яка частина мозку уражена, але, як правило, під час інсульту виникають такі симптоми:

* раптове перекошування обличчя (зміщення вниз кутика рота), у людини виходить крива посмішка;

* не може нормально говорити – вимова нерозбірлива та плутана;

* слабкість або заніміння руки чи ноги, чи одночасно німіють і слабнуть верхня і нижня кінцівки з одного боку;

* раптове погіршення зору;

* раптове запаморочення або хитання при ходьбі;

* порушення функції ковтання;

* інколи інсульт може проявитися лише інтенсивним головним болем (при крововиливі у мозок).

Хто у групі ризику?

Причинами виникнення інсультів є низька фізична активність, неправильне харчування, з хвороб – неконтрольована артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, аритмії серця, ожиріння. До групи ризику також входять курці і ті, хто зловживає алкоголем. Останнім часом інсульт доволі часто почали діагностувати і в людей, що перехворіли на коронавірус. Тому варто все робити для того, аби не допустити виникнення інсульту.

Читайте також