Сезонний суперфуд: чим корисне і шкідливе гарбузове насіння
Гарбузове насіння – один з головних модних трендів в правильному харчуванні. Про нього говорять багато блогерів і моделей, а ВООЗ рекомендує включати його у свій раціон. Насіння гарбуза широко застосовують в народній медицині і вважається здоровим перекусом. Цей продукт справді корисний, проте зловживати ним все ж не варто. Корисна добова норма насіння становить 60 г.
Користь гарбузового насіння
Гарбузове насіння має дуже багатий склад: у ньому містяться марганець, мідь, магній, цинк, залізо, рослинний білок, вітаміни А і Е. Воно є хорошим джерелом мікроелементів при одноманітному раціоні.
Насіння гарбуза – дуже цінне джерело корисних жирів для під час посту і для вегетаріанців. Вітаміни А і Е в складі насіння корисні для здоров'я шкіри і нігтів. Насіння гарбуза має протигрибкові та противірусні властивості, а також знижують ризик розвитку діабету. Мікроелементи в його складі нормалізують сон, підтримують імунітет, покращують роботу серця.
Користь гарбузового насіння для чоловіків обумовлена високим вмістом цинку, який покращує фертильність і знижує ризик розвитку простатиту.
Корисне воно і для жінок: покращує гормональний фон, пом'якшує неприємні симптоми під час менструації і менопаузи. Насіння гарбуза дозволено вагітним.
Шкода гарбузового насіння
Калорійність насіння гарбуза становить 446 ккал/100 г. Цим продуктом легко захопитися і з'їсти більше норми. Крім високої калорійності, у насіння є інші мінуси. При необережному вживанні насіння можна пошкодити зубну емаль.
У цьому продукті багато солі, що може бути шкідливо для суглобів.
Насіння гарбуза – сильний алерген. Продукт протипоказаний при виразці, гастриті, захворюваннях печінки і підвищеній кислотності.