Редиска розріджує кров, корисна для печінки і серця

Редиска розріджує кров, корисна для печінки і серця

Редиску нині вирощують майже на всіх дачних ділянках і городах. Хто б міг подумати, що цей коренеплід («корінь», саме так з латини перекладають слово редис) належить до родини капустяних. Після цьогорічної затяжної зими яскраві рожеві і червоні коренеплоди округлої або витягнутої форми — обов’язкова частина вітамінних весняних салатів.

Є історичні свідчення того, що редиску вирощували в Китаї близько 3000 років тому. Тож Середню Азію вважають її батьківщиною. Пізніше завдяки римлянам вона потрапила в Європу. Ще редиску називають французькою редькою, бо вже з ХІV століття цей овоч був дуже популярний у Франції. Відтоді редиска — частина французької кухні.

В Україні цей овоч стає популярним лише на початку ХХ століття.

Мало хто знає, що редиска — не просто смачна рослина для салатів. Адже вона досить багата на фолієву кислоту і калій. До того ж у ній також є корисні для організму мікроелементи, які легко засвоюються: кальцій, магній, залізо. Також є цинк і фосфор, вітаміни В2 і В6.

Недарма редис має після зими таку потужну тонізуючу дію!

Крім того, редис називають рослиною-антибіотиком, грозою мікробів і вбивцею вірусів. Лише 300 г цього чудового овочу забезпечують організм денною нормою вітаміну С, що не менш важливо для здоров’я під час епідемії і вірусних інфекцій.

Редис підвищує імунітет, корисний за синуситів і бронхітів. Має бактерицидні і муколітичні (пом'якшують слизову) властивості, сприяє виведенню слизу.

Редиска містить грубі волокна — клітковину, яка дає відчуття ситості, покращує стілець і лікує закрепи. Клітковина, яка є в редисці, виводить холестерин.

Усі різновиди редису містять сірчисту есенцію, що надає їм гострого пікантного смаку. Вона покращує травлення і має жовчогінну властивість.

Загалом, редис дуже корисний для жовчного міхура і печінки. Його навіть так і називають: їжа для печінки. Редис також перешкоджає клітинним мутаціям, які призводять до раку. Це потужний анти­раковий засіб, який знижує захворюваність на рак молочних залоз і кишківника.

Овоч знижує вміст цукру у крові, тому корисний для хворих на цукровий діабет.

Цей коренеплід також є чудовим антидепресантом.

Ще в ньому є речовини, які розріджують кров. Тому на нього варто звернути увагу тим, хто перехворів на ковід і кому потрібна низькохолестеринова дієта, або є загроза утворення тромбів. Доведено, що вживання редиски є надійною профілактикою багатьох недуг серцево-судинної системи.

Експерти радять вживати не лише коренеплід, а й гичку редиски, вона теж має корисні властивості. З листя можна готувати супи, гарніри і салати, а також — додавати у м’ясо під час тушкування.

Читайте також