Після свят переходимо на дієту

Після свят переходимо на дієту

Відомо: свята призводять до застіль і зайвих кілограмів. Тож згодом багато хто із жахом дивиться на себе у дзеркало. І перша думка, яка з’являється, — необхідно сісти на сувору дієту

Але якщо це зробити, стверджують фахівці, то в організмі сповільниться метаболізм, зайва вага зникатиме дуже повільно. Тому не досягнете бажаного результату, а ось шлунок точно зіпсуєте. Крім того, холодної пори року з дієтами слід бути обережним, адже організм відчуватиме нестачу поживних речовин і вітамінів. Відтак навіть незначне зменшення щоденного раціону позначиться на психічному і фізичному самопочутті. Ще ж жирова тканина виробляє гормон лептин, який бере участь у регуляції маси тіла. А різка втрата ваги призведе до гормонального дисбалансу. Природно, після свят бажано їсти що-небудь легке, що не містить жиру. Наприклад, овочі, мюслі, фрукти, молочні продукти. Пийте більше звичайної води або трав’яного чаю. Це виведе шлаки і прискорить обмін речовин, котрий необхідний для спалювання жирів. Слід вживати білкову їжу. Тоді меншатиме жировий прошарок і додаватиметься м’язова маса. Тому включіть до раціону рибу, індичатину, яйця, курячі грудинки, бобові. Необхідно повноцінно снідати. А за годину до цього випивайте склянку теплої води з лимонним соком (для покращення травлення). За можливості рекомендується обмежити споживання солі, яка стимулює апетит і затримує в організмі рідину. Цукор замінюють медом. Взагалі, доцільно на два тижні відмовитися від солодощів чи хоча б скоротити порції наполовину. Водночас виключають із раціону смажені, мариновані продукти, газовану воду, ковбаси, майонез. Також не варто вживати алкоголь, який зневоднює організм і пригнічує центральну нервову сис­тему, сповільнюючи при цьому метаболізм. Вчені довели, що спиртне з висококалорійною їжею сприяє мінімальному спалюванню жиру, який у значних кількостях «відкладається» на проблемних ділянках. Ліпше готувати їжу на парі або відварювати. Не забувайте про «перші» страви. Вживання овочевого пісного супу значно краще притуплює голод, ніж жирна їжа та борошняні вироби. Відмовтеся від кави, чорного чаю. Намагайтеся не їсти після шостої години вечора. Якщо при цьому відчуватимете сильний голод, то випийте кефір, несолодкий йогурт або накидайте в тарілку трішки легкого салатику. Важливо, щоб основна частина їжі припадала на обід. Увечері вибирайте легкі продукти (звісно, скорочуючи порції). На сніданок можна спожити кашу або сирок, свіжий фрукт, мюслі без цукру і випити зелений чай. В обід підійдуть овочевий суп, риба або нежирне м’ясо з овочами (тушкованими чи свіжими) і невеликий десерт — фрукт або кисломолочний продукт. На вечерю використовуйте більше клітковини — овочеве рагу чи суп, варене яйце, сир. Також бажано влаштовувати розвантажувальні дні. Вони допоможуть витратити зайві жирові запаси, відновити обмін речовин, повернути легкість.

Читайте також