Чому лимон варто додати до щоденного раціону

Чому лимон варто додати до щоденного раціону

Лимонна вода стала популярною завдяки тому, що допомагає знизити ризик утворення каменів у нирках. А ще сприяє споживанню вітаміну C та підтримує здорове травлення.

Лимони багаті вітаміном C і антиоксидантами, але це далеко не всі його переваги, пише Health. Є низка порад, як включити його в свій раціон

Допомагає запобігти утворенню каменів у нирках

Підвищення рівня кислоти, званої цитратом сечі, і підвищення лужності сечі може допомогти запобігти утворенню каменів у нирках.

За даними Національного фонду нирок, щоденне вживання чотирьох унцій концентрату лимонного соку, змішаного з водою, може допомогти запобігти утворенню каменів у нирках.

Підтримує здоров'я серця

Лимони багаті вітаміном C та іншими антиоксидантами, які підтримують здоров'я серця. Споживання достатньої кількості вітаміну C захищає клітини від пошкодження вільними радикалами. Це може допомогти запобігти атеросклерозу (накопичення бляшок в артеріях), стан, який збільшує ризик серцевого нападу та інсульту.

Покращує засвоєння заліза

В одному лимоні міститься більше 30% денної норми вітаміну C, важливого для засвоєння заліза, а також для зниження ризику серцевих захворювань. Поєднання харчових джерел заліза з вітаміном C допомагає засвоювати залізо більш ефективно. Це може запобігти залізодефіцитній анемії - стану, який виникає, коли організму не вистачає заліза для вироблення гемоглобіну.

Запобігає пошкодженню клітин

Антиоксиданти в лимонах запобігають пошкодженню клітин, пов'язаному з такими захворюваннями, як серцево-судинні, хронічні захворювання нирок, рак та хронічна обструктивна хвороба легень.

Як їсти більше лимонів

* додайте лимонний сік або часточку лимона у воду або чай;

* маринуйте м'ясо, рибу або тофу в лимонному соку і прикрасьте скибочками лимона;

* приготуйте простий салат з бобових (наприклад, нут) з лимонною заправкою, щоб покращити засвоєння заліза;

* використовуйте лимон або цедру лимона, щоб ароматизувати супи, крупи або хлібобулочні вироби.

Додавання невеликої кількості лимона протягом дня може допомогти збільшити споживання вітаміну C та антиоксидантів для підтримки здоров'я.

До речі, цедра лимона має безліч корисних властивостей. Її не потрібно викидати. Є різні способи використання цедри. Вона зробить ваші страви смачнішими, але й принесе користь вашому здоров'ю.

Деякі сполуки в лимонній цедрі можуть допомогти для запобігання ділення ракових клітин і, таким чином, запобігти їх поширенню. Інші захворювання, які цедра лимона може допомогти запобігти, включають в себе артрит, огрядність, хвороба серця.

Читайте також