М`ясо, риба, сир чи овочі: які продукти не можна заморожувати

М`ясо, риба, сир чи овочі: які продукти не можна заморожувати

Буває, коли не встигаємо доїсти або використати до закінчення терміну придатності якусь їжу, її намагаємось покласти у морозильну камеру.

Переліком продуктів, які не варто зберігати в морозильній камері, поділився шеф-кухар Євген Клопотенко.

Листя салату

У жодному разі не варто ставити листя салату до морозилки, адже з хрумкої та свіжої зелені воно перетвориться на кашоподібну субстанцію, яку вам навряд захочеться їсти.

Молоко, сметана, йогурт

Як і більшість молочних продуктів, молоко, сметана та йогурт після розморожування можуть розшаруватися, стати водянистими, втратити свій смак, або ж і узагалі згорнутися.

Кава мелена та в зернах

Хоч розморожену каву цілком можна заварювати та безпечно вживати, але після заморозки, вона втратить більшу частину свого смаку та аромату.

Сира картопля

Цей популярний коренеплід містить велику кількість води, тому після заморозки стає м'яким, починає швидко псуватися і набуває неприємного присмаку. Втім заморожувати картоплю все ж можна, але попередньо її необхідно підготувати: помити, очистити нарізати шматочками та частково відварити.

Соуси

Проблема соусів у тому, що більшість соусів загущуються за допомогою крохмалю, наприклад кукурудзяного або картопляного. Процес заморожування послаблює зв'язок між крохмалем і будь-якою вологою, яку він поглинув, що робить розморожені соуси та підливи водянистими.

Розморожене м'ясо та риба

Звісно заморожувати м'ясо один раз припустимо, але не варто робити це повторно. Під час розморожування у м'ясі починають розмножуватися бактерії, тож необхідно готувати його одразу. Для того, аби уникнути потреби повторно заморожувати частину м'яса, одразу розкладайте його до зіп-пакетів невеликим порціями, так, аби могли використати одну цілу порцію за один раз.

Газовані напої в алюмінієвих та скляних банках

Газовані напої у банках в жодному разі не варто охолоджувати в морозилці, адже банка може луснути або навіть вибухнути. Це чиста фізика: вода під час замерзання розширюється в об'ємі і займає більше місця, тоді ж як банка в розмірі не змінюється. Додайте до збільшення об'єму води тиск від карбонізації напою та отримаєте маленький вибух. Великої небезпеки для здоров'я він не становить, але прибирання на кухні вам гарантоване.

Деякі свіжі фрукти та овочі

Овочі та фрукти, що містять велику кількість води не варто заморожувати самостійно, адже після розморожування вони стануть в'ялими, водянистими та непривабливими. Особливо це стосується цитрусових, огірків, редиски, кавуна і дині. Частина овочів та фруктів потребує додаткової підготовки, наприклад попереднього обварювання або покриття аскорбіновою кислотою, спеціальних технологій заморожування, які може бути складно відтворити вдома.

Втім, є овочі, які навпаки, легко заморозити в домашніх умовах.

Відварена паста та рис

Ці продукти можна звісно заморозити при нагальній потребі, але після розморожування, вони здадуться вам перевареними та позбавленими смаку.

Сири

Тверді сири прекрасно заморожуються, але після розморожування стають крихкими, втрачають частину смаку, розламуються на дрібні шматочки. М'які сири так само не варто поміщати до морозильної камери. В них міститься велика кількість води, а значить погано перенесуть розморожування і втратять свою структуру.

Читайте також