Як вибрати якісне вершкове масло: поради

Як вибрати якісне вершкове масло: поради

Вершкове масло – продукт, який усі ми використовуємо дуже часто. На ньому смажать, роблять з ним бутерброди, додають в інші страви. Воно може бути дуже корисним, однак лише за однією умови: воно якісне.

Як обрати якісне вершкове масло?

Яскравий вершковий запах матиме як солодковершкове, так і кисловершкове масло, однак з мінімальними відмінностями. У першому випадку будуть відчутні нотки пастеризації, а в другому – кислинки. Головне пам'ятати: у будь-якого масла запах повинен бути приємним та не надто яскравим.

Масло повинно мати приємний зовнішній вигляд, щільну та однорідну консистенцію. Поверхня масла в розрізі повинна бути трохи блискучою та сухою. Якщо вона трохи матова, переживати також нема про що. Колір може змінюватися від світло-жовтого до жовтого. Масло з топленого молока може бути ще темнішим. Проте колір має бути однорідним.

У складі якісного масла можуть бути:

* незбиране коров'яче молоко;

* вершки та молоко знежирене, отримані з молока коров'ячого;

* вершки пластичні і підсирні;

* молоко незбиране сухе або молоко нежирне сухе;

* маслянка-сировина та маслянка-суха;

* закваска бактеріальна або заквашувальний препарат;

* сіль кухонна харчова "Екстра" або вищого ґатунку;

* екстракт аннато;

* бета-каротин мікробіологічний або бета-каротин в олії "каролін" мікробіологічний;

* ретинол (вітамін А);

* вода питна.

Щоб перевірити якість масла вдома, просто розтопіть його. Якщо помітите, що в рідкому маслі плавають грудки білого або світло-жовтого кольору, це означає, що до масла додали рослинні жири. Вони мають вищу температуру плавлення, тож будуть залишатися на поверхні.

Читайте також