Чому дехто від стресу повніє, а інші худнуть

Чому дехто від стресу повніє, а інші худнуть

У важкі періоди життя люди поводяться по-різному. Хтось повністю втрачає апетит і буквально змушує себе щось проковтнути, а хтось — навпаки, починає їсти і ніяк не може втамувати голод.

Чому заїдають стрес

Під час стресу активізуються кілька гормонів. Спершу у великій кількості виробляється адреналін, він притуплює апетит — адже коли організм у небезпеці, йому не до їди. Однак постійний, виснажливий стрес змушує надниркові залози підвищувати викид іншого гормону — кортизолу. Він посилає у мозок сигнал про мобілізацію — необхідно терміново поповнити енергію, щоб впоратися із життєвими труднощами. Саме тому замість яблука чи йогурту хочеться з'їсти щось «смачне» — солодке, солоне чи жирне.

До речі, у багатьох випадках звичка заїдати стрес йде з дитинства: коли у нагороду за успіхи або щоб втішити, пропонували щось смачне. Таким чином формується певний шаблон: якщо щось засмучує, потрібно нагородити себе шоколадкою.

Зворотний ефект

На тлі тривалого стресу може розвинутись і депресивний стан. Він часто супроводжується втомою і втратою інтересу майже до всіх занять, навіть до тих, що раніше приносили задоволення. Щоб зробити хоч щось, навіть підвестися з ліжка, доводиться докладати чимало зусиль. З цієї причини багато людей відмовляються від їжі просто тому, що її потрібно готувати, а потім жувати. Нестача поживних речовин позначається лише на рівні енергії, що призводить до більшої втоми. До цього додаються гормональні ефекти депресії. Пригнічений стан позначається на травній системі і виробленні гормонів голоду, таких як грелін. Це впливає на імунну систему й ускладнює вихід із депресивного стану.

Крім того, депресія може зачіпати різні ділянки мозку, пов’язані з апетитом. Зниження споживання їжі пов’язане із нижчою швидкістю активації ділянок мозку, які контролюють фізіологічний стан організму. Тобто мозок просто не помічає потреби організму, почуття голоду не виникає.

Що ж робити?

Більшість людей, які перебувають у стані стресу, все ж таки схильні до гіперфагії, або переїдання, і менше людей страждають від гіпофагії, або недоїдання. Співвідношення становить 2 до 1.

Дослідження студентів університетів у Великій Британії підтверджує ще більше співвідношення: 55% учасників набрали вагу впродовж напруженого першого року навчання порівняно з 12%, які схудли. Учні жіночої статі у дослідженні були більш сприйнятливими як до втрати ваги, так і до приросту, ніж їхні колеги-чоловіки.

Але є й хороші новини: людина, яка розповніла через стрес, може знову схуднути, коли душевна рівновага відновиться. На жаль, контролювати, як саме вплине на вас стресова ситуація — неможливо. Однак якщо ви помітили зміни у своєму апетиті або впали у депресію, найкраще скласти план харчування, який допоможе завжди їсти правильно — забезпечити організм енергією у разі втрати апетиту і не набрати зайвих кілограмів, якщо захочеться «заїсти» стрес.

Читайте також