Користь і шкода від перевареної води
Свого часу китайські вчені переймалися складом перевареної води. Зокрема, вивчили білий наліт, що залишається в чайнику після кип’ятіння.
Комісія з охорони здоров’я Гуанчжоу провела спеціальний експеримент.
Дослідники купили бутильовану природну та мінеральну воду в супермаркеті, а також взяли звичайну воду з-під крана. Закип’ятили зразки, розлили для охолодження. У всіх ємностях із водою з’явився білий наліт.
Учені пояснили, що це осадові відкладення карбонатів кальцію та магнію, які містяться у воді у вигляді бікарбонату, а при нагріванні утворюють білий осад, який прилипає до стінок ємності, утворюючи накип.
Експерти стверджують: якщо якість водопровідної води відповідає стандартам, то й у перевареному вигляді вона не становитиме загрози для здоров’я. Потрапляючи в організм, накип під дією шлункової кислоти розкладеться на іони кальцію та магнію, частина з них виводиться з організму, а незначна частина засвоюється, не завдаючи шкоди.
Поширена думка про те, що тривале вживання перевареної води з-під крана шкодить ниркам і може призвести до утворення каменів, наукової основи не має.
Китайські дослідники також перевірили твердження щодо термінів зберігання перевареної води. Раніше вважалося, що після 16 годин зберігання такої води у ній збільшується кількість бактерій кишкової палички, що може зашкодити здоров’ю.
Для експерименту переварену водопровідну воду розлили у кілька ємностей, залишивши на 12, 24 та 48 годин, а потім проаналізували результати. Виявилося, що у воді, яка зберігалася менше, кількість патогенів і бактерій не збільшилася. А в тій, що залишили на 48 годин, загальна кількість їх майже вдвічі перевищила допустимі показники, встановлені гігієнічними вимогами до питної води. Таким чином з’ясовано: переварена охолоджена вода не становить загрози здоров’ю, якщо зберігається менш як 48 годин.