Імунітет захищає нас. Як захистити його?

Імунітет захищає нас. Як захистити його?

Здоров’я людини багато в чому залежить від стану імунної системи, яка працює 24/7, даючи відсіч бактеріям, вірусам та іншим несприятливим факторам. Але й вона сама потребує захисту, підтримки та зміцнення. Особливо це актуально у сезон застуд.

Як запідозрити, що імунітет «дав тріщину», чому так відбувається і як допомогти собі, пояснюють фахівці Рівненської обласної клінічної лікарні ім. Юрія Семенюка.

Ймовірно, у вас ослаблений імунний захист, якщо:

* пропав апетит; * ви швидко й сильно втомлюєтеся;

* у вас знизилася гострота зору;

* ви часто відчуваєте сонливість, млявість та апатію;

* ви зауважили, що у вас порушилася координація рухів;

* змінився колір і стан шкіри;

* ви часто застуджуєтеся.

Чому імунітет ослаблюється?

Причин може бути багато. Це і старший вік, і зайва вага, і зниження рухливості (наприклад, у зв’язку з хворобою), і відсутність достатнього фізичного навантаження, і незбалансоване харчування, зокрема вживання рафінованих продуктів, які в результаті обробки втратили свої поживні речовини. Це борошно вищого сорту, рафінована олія й цукор, очищений білий рис та ін. Особливо небезпечним є білий цукор. Якщо ним зловживати, опірність організму може знизитися удвічі. Тож лікарі радять замінити рафінад натуральним медом та сухофруктами.

Імунна система втрачає міць через нестачу повноцінного відпочинку, у тому числі хронічного недосипляння, через дефіцит кисню й сонячного світла, часті стреси та «вигорання» на роботі, коли організм змушений працювати «на межі», порушення роботи внутрішніх органів і скупчення шлаків та токсинів в організмі.

Ще одна неочевидна причина — зневоднення й, як наслідок, пересихання слизової оболонки носоглотки, через яку патогенні мікроорганізми, що передаються повітряно-крапельним шляхом, швидше проникають у кров.

Як зміцнити імунну систему

Збалансовано харчуйтеся. Споживайте велику кількість овочів, фруктів та інших продуктів, що містять вітаміни й мінеральні речовини.

Висипайтеся. Лягти спати бажано до 22.00. Намагайтеся звести до мінімуму вплив стресу.

Більше рухайтеся. Проводьте більше часу на свіжому повітрі.

Підтримуйте вагу тіла у межах норми.

Уникайте інфекцій. Для цього часто мийте руки з милом та готуйте їжу з дотриманням правил особистої гігієни й правил зберігання та приготування харчів.

Продукти, які підвищують опірність організму:

* ті, що збагачені вітаміном, А (жовток яйця, печінка, вершкове масло з жирністю 82% та вище, червоний і жовтий болгарський перець, морква, петрушка, гарбуз);

* які містять цинк (яловичина, індичка, інше нежирне м’ясо; насіння гарбуза; горіхи; квасоля); * з вмістом вітаміну С (свіжа капуста, смородина, шипшина);

* до складу яких входить вітамін D (риб'ячий жир, жирна морська риба); * збагачені марганцем (насіння, горіхи, бобові, вівсяні пластівці, зелені листові овочі, чорний шоколад);

* які містять залізо (нежирне м’ясо) й мідь (насіння, горіхи, печінка, гриби);

* білкові продукти, оскільки білок є будівельним матеріалом для імунних клітин (яйця, кисло­молочний сир, страви на основі нежирного м’ясного бульйону, бобові);

* продукти, які сприяють синтезу глутатіону — важливої захисної молекули (рукола, капуста всіх сортів);

* їжа, яка допомагає утворенню оксиду азоту (свіжий буряк, натертий на тертці, зелені листові овочі); * продукти, які позитивно впливають на мікрофлору кишківника (часник, морські водорості);

* їжа, яка підвищує рівень гормону адипонектину, що володіє протизапальним ефектом (селера, броколі, цвітна капуста, огірки, брюссельська капуста, жирна риба, насіння льону, горіхи);

* продукти з вмістом магнію (бобові, шпинат, чорний шоколад, какао, горіхи, насіння, авокадо).

Як ще можна посилити імунний захист

Загартовуйтеся. Але почніть правильно (не можна відразу виливати на себе кілька відер крижаної води) та загартовуйтеся щодня — у цій справі важлива регулярність.

Пийте чай із шипшиною або калиною. Плоди шипшини збагачені вітаміном С, тому на­пій із них стимулює імунітет. А калина — джерело великої кількості вітамінів. Замініть звичайний чай трав’яним. Запарте листя суниці або ромашку згідно з інструкцією. Пийте по кілька разів на день. Не купуйте готових енергетичних батончиків — готуйте самі зі сухофруктів, горіхів і меду. Зваріть вітамінний компот — не тільки з фруктів, а й трав.

Читайте також