Кімнатні рослини зміцнять імунітет

Кімнатні рослини зміцнять імунітет

Кімнатні рослини, якими прикрашені квартири і офіси, виконують функцію «чистильників» повітря. Вони не тільки насичують атмосферу приміщення киснем, а й позбавляють від багатьох патогенних мікроорганізмів. Крім цього, леткі речовини, які вони виділяють, благотворно впливають на людський організм, а деякі з них здатні нейтралізувати шкідливі речовини і випромінювання

Найбільш корисною кімнатною рослиною є хлорофітум. Листя хлорофітуму має здатність поглинати токсичні речовини, що виділяються синтетичними оздоблювальними матеріалами, а також містяться в продуктах згоряння газу — формальдегіди, сірчані і азотні сполуки. Тому ця рослина буде дуже доречною і на кухні з газовою плитою, і в житловій кімнаті. Здатність до поглинання формальдегіду та інших отруйних речовин мають також плющ звичайний, спатіфіліум, драцена, хамедорея.

Хамедорея особливо рекомендована для будинків, розташованих поблизу шосейних доріг, оскільки вона нейтралізує випаровування шкідливих речовин, що містяться у вихлопних газах, — бензолу, трихлоретилену. Таку ж функцію виконує і фікус. Крім насичення повітря киснем, зволоження й очищення від токсинів, він виділяє фітонциди, що пригнічують життєдіяльність мікроорганізмів. Його листя затримує багато пилу. Миючи або протираючи листя, його легко видалити. Оскільки кисень фікус виробляє в денний час, а поглинає - вночі, то ставити горщик з цією рослиною в спальню, а тим більше, в дитячу, не рекомендується. Ідеальне місце для нього — кухня або кімнати з вікнами, що виходять на промзону або автостраду.

Невибагливу рослину сансевієрію, яку в народі називають «тещин язик» або «зміїна шкіра», по праву можна вважати генератором кисню. Сансевієрія допомагає людському організму адаптуватися до нових умов, підвищуючи його імунітет. Тим самим вона вберігає від застуди, знижує шкідливий вплив перепадів атмосферного тиску, температури і вологості повітря. Захищає вона і від токсинів, що виділяються синтетикою і лінолеумом.

Дуже цінним є лимон, і не лише його плоди. Листя є джерелом 85 цілющих речовин, що стерилізують повітря. У кімнаті, де росте лимон, перестають розмножуватися хвороботворні організми. Ефірні олії листя лимона, апельсина, грейпфрута та інших цитрусових здатні надавати відчуття бадьорості і покращувати загальний стан, підвищувати мозкову активність.

Всім відоме алое славиться своїми цілющими властивостями: антибактеріальними, протизапальними, жовчогінними, ранозагоювальними. Його сік сприяє поліпшенню апетиту, посиленню секреції травного тракту і нормалізації травлення, підвищенню захисних функцій організму, прискоренню відновних процесів при пошкодженні тканин. Виявляється, кисень він виділяє ночами, тому йому саме місце у спальні.

За наявності хронічних захворювань незамінний аспарагус. Своєю присутністю він сприяє прискоренню загоєння переломів кісток і пошкоджень шкірних покривів, поліпшенню еластичності шкіри. Корисний він за різних легеневих захворювань, оскільки зміцнює легені. Аспарагус згубний для багатьох хвороботворних бактерій. До того ж він поглинає з повітря важкі метали.

Людям, які страждають від хронічного бронхіту, емфіземи легенів, бронхіальної астми, катару верхніх дихальних шляхів, просто необхідно посадити у себе в будинку лікарський розмарин, фітонциди якого є лікувальною терапією за цих захворювань.

Мирт і бересклет, евкаліпт і каланхое завдяки своїм антибактеріальним властивостям сприяють підвищенню імунітету та запобігають розвитку застуди.

Читайте також