Дефіцит Омега-3: головні симптоми

Дефіцит Омега-3: головні симптоми

Недостатня кількість жирів Омега-3 в організмі може призвести до небезпечних наслідків.

Нещодавно вчені розповіли, як визначити дефіцит Омега-3 за першими симптомами.

Зауважимо, що Омега-3 — це група поліненасичених жирних кислот, які захищають клітинні мембрани і внутрішні органи від руйнування. Без таких сполук неможлива повноцінна робота нервової, імунної та серцево-судинної систем.

Крім того, вони стримують запальні процеси, покращують стан суглобів, поборюють емоційні розлади і синдромом хронічної втоми.

МОЗ України зазначає, що в останні роки головним відкриттям і розчаруванням в галузі дослідження добавок стало те, що Омега-3 не зменшують ризик хвороб серця і смертності від них. Водночас люди, що їдять рибу і морепродукти хоча б раз на тиждень, а краще чотири, мають значно менші ризики померти від хвороб серця.

Головні симптоми:

Шкіра
Про дефіцит Омега-3 в організмі часто говорить погіршення стану шкіри — сухість, чутливість або акне. Адже жири Омега-3 покращують цілісність шкірних бар’єрів, запобігаючи втраті вологи і захищають її від подразників, які можуть привести до поширених проблем.
Депресія
За словами вчених, Омега-3 жирні кислоти можуть допомогти в лікуванні нейродегенеративних захворювань і розладів головного мозку, таких як хвороба Альцгеймера, деменція і біполярний розлад. Багато досліджень показують кореляцію між низьким рівнем Омега-3 і більш високою частотою депресії.
Волосся
Омега-3 також допомагає зберегти волосся здоровим. Зміни в структурі, цілісності і щільності волосся можуть вказувати на дефіцит важливої речовини в організмі.

Крім того, до поширених симптомів дефіциту Омега-3 відносять постійну спрагу, ламкість нігтів, болі в суглобах і м’язах, повільне загоєння ран, саден, подряпин, стомлюваність, слабкість, втрата працездатності і часті застуди, як наслідок зниження імунітету.

Продукти

Денна норма споживання Омега-3 для жінок — 1,1 г, для чоловіків — 1,6 г. Що ж потрібно з`їсти, щоб покрити цю норму?

Найпопулярніше джерело — риба з сімейства лососевих: форель, горбуша, кета, сьомга. Втім, інше риб`яче сімейство — оселедцевих — зовсім даремно зазвичай залишається поза цим списком. В оселедцях і сардинах, наприклад, Омега-3 навіть більше, ніж в будь-якому лососеві. Щоб вжити денну норму Омега-3, досить з’їсти 100 г (для чоловіків) або 150 г (для жінок) такої риби.

Ще один багатий Омега-3 і доступніший продукт — насіння льону. У день досить спожити близько столової ложки подрібненого насіння. При цьому воно добре як добавка до зелених салатів, каші або смузі.

Покрити денну норму вживання Омега-3 можна за допомогою олій — льняної та гірчичної. Ці олії варто зберігати в холодильнику і використовувати в комбінації з оливковою і соняшниковою олією для свіжих страв, які не будуть нагріватися. Адже під впливом високої температури жирні кислоти дуже швидко псуються, як і на відкритому повітрі, тож пляшку з олією потрібно обов’язково щільно закривати.

Читайте також