Чому варто відмовитися від хліба та булочок зранку
Експерти зазначають, що вживання вуглеводів на сніданок може негативно позначитися на рівні цукру у крові, настрої та енергії протягом дня. Тож чому такий сніданок шкідливий і які корисні продукти можуть замінити звичні бутерброди та булочки.
Ось чому шкідливо снідати вуглеводами:
* Підвищується глікемічна реакція. Після вживання вуглеводів рівень глюкози у крові може значно підвищитись, що негативно впливає на ендокринну систему та підшлункову залозу.
* Знижується чутливість до інсуліну. Вживання вуглеводів призводить до зростання рівня цукру у крові та виділення інсуліну. Постійне споживання вуглеводів на сніданок може знизити чутливість до інсуліну і спричинити накопичення жиру.
* Зменшується чутливість до лептину. Вуглеводний сніданок знижує чутливість до гормону насичення — лептину, що робить людину схильною до переїдання.
* Розвивається дисбактеріоз. Вживання вуглеводів натщесерце може порушити баланс мікробіоти кишечнику, призводячи до дисбалансу та розвитку симптомів, як-от здуття живота та порушення випорожнень.
Чим замінити вуглеводний сніданок?
Дієтологи рекомендують вживати їжу, багату на білки, вітаміни та мікроелементи, як-от овочі, фрукти та горіхи. Ці продукти містять достатньо енергії для активного початку дня та забезпечують довгострокове відчуття ситості.