Чи можна змішувати кип`ячену воду зі звичайною
В народі побутує думка, що окріп і "сиру" воду не можна змішувати у жодному разі. Нібито це шкідливо, особливо для травної системи.
Але якщо це фільтрована або пляшкова вода, сміливо можна розбавляти. У сирій воді із неперевіреного джерела можуть бути бактерії, віруси та інші шкідливі мікроорганізми, пише cdc.
Ми кип'ятимо воду для того, щоб знищити в ній небезпечні мікроорганізми – переважно віруси та бактерії. У результаті кип'ячена вода стає безпечною з мікробіологічної точки зору, і ми нею не отруїмося.
Якщо заливаємо окропом пакетик чаю, але напій занадто гарячий і хочеться розбавити його чимось холодним. Звісно, щоб не чекати, поки охолоне, беремо воду.
Вода з-під крана
Водопровідна вода, яка подається в наші будинки, проходить багато ступенів очищення – небезпечних мікроорганізмів у ній не має бути. Попри це, ми не рекомендуємо її пити у сирому вигляді або використовувати для розведення, адже старі та іржаві труби в будинку можуть зіпсувати її якість. Можливо, нічого страшного при змішуванні кип'яченої та водопровідної води не станеться, але краще не ризикувати.
Фільтрована вода
Мабуть, так – пити фільтровану воду загалом безпечно. Щоправда, треба враховувати, що жоден фільтр не очищає воду від усіх видів забруднень.
Вода з колодязя
Розбавляти нею кип'ячену воду можна тільки в тому випадку, якщо ви повністю впевнені у безпечності своїй криниці. На відміну від водопровідної води, чию якість контролюють органи санітарно-епідеміологічного нагляду, за колодязною водою доведеться стежити самому. Для цього необхідно мінімум раз на рік проводити аналіз її хімічного та мікробіологічного складу.
Вода з озера, річки або іншої водойми
Напевно, ви й самі здогадуєтеся, що це найекстремальніший спосіб охолодити чай або просто розбавити кип'ячену воду. У воді з водойм можуть містити патогенні бактерії, навіть якщо вона виглядає чистою. Найбільш небезпечна вода зі стоячих водойм — озер, ставків, водосховищ. У річках і струмках вода чистіша, але і її ми вживати не радимо. Змішування води з водойм із кип'яченою, безсумнівно, призведе до зниження концентрації небезпечних мікроорганізмів, проте їх все одно буде достатньо для того, щоб викликати отруєння чи інше захворювання.
Питна вода з пляшок
Без побоювань можна розводити кип'ячену воду пляшковою. Вона точно добре очищена та придатна для пиття. У такій воді є лише один мінус – її упаковка. Для виробництва пластикової пляшки необхідно витратити більше води, ніж у ній може бути.
Вживання відфільтрованої води небезпечне для людини і провокує порушення водно-сольового обміну. Як тільки ми починаємо проганяти воду через системи осмосу, ми забираємо абсолютно всі мікроелементи. Така вода вже є неприродною, вона штучна, оброблена — не з дотриманням тих нормативів, які сьогодні встановлені. Незважаючи на те, що на пунктах розливу в очищену питну воду додають мінерали і мікроелементи, вони штучні та не засвоюються організмом людини.