Жінки й алкоголь: чому п`ють

Жінки й алкоголь: чому п`ють

Досить тривалий час алкоголізм вважали чоловічою проблемою. Тим часом вплив етилового спирту на жіночий організм агресивніший, залежність розвивається в рази швидше, збільшує та ускладнює ризик розвитку негативних наслідків

Жінки – найбільш ризикогенна та вразлива група з погляду згубного впливу алкоголю на організм, а також на репродуктивний потенціал. Ця група є найактивнішою в економічному плані. Встановлено, що алкоголь вживають понад 50% жінок працездатного віку.

Основні мотиви, що спонукають жінку до вживання спиртного:

* бажання підняти настрій та/або розслабитися;

* культурні традиції (свято = гуляння зі спиртним);

* важка життєва ситуація та/або проблеми в особистому житті;

* «за компанію».

Умовно кажучи, причини жіночого пиття здебільшого пов’язані з емоційною сферою, тоді як чоловіки схильні «запивати» соціальні тяготи і тиск: фізично важку працю, тягар відповідальності, кар’єрний провал тощо.

Алкоголь та жінка несумісні

За показниками середнього вживання алкоголю на рік жінки випивають утричі менше алкогольних напоїв. Але проблему не можна розглядати лише крізь призму кількості алкоголю.

Виявляється, в організмі жінки виробляється менша кількість алкогольдегідрогенази – одного з двох ферментів, які «знешкоджують» етиловий спирт, що надходить ззовні, і виводять його. Зо­крема, алкогольдегідрогеназа руйнує молекули спирту до ацетальдегіду, речовини вкрай токсичної для організму. Другий фермент – альдегіддегідрогеназа – розщеплює ацетальдегід до вуглекислого газу та води, які природним чином через дихання, піт та сечу виводяться з організму. Простіше кажучи, жінка швидше п’яніє і повільніше тверезіє.

Залежність від алкоголю у жінок розвивається прискореними темпами (5-7 років, у чоловіків – 10-15 років), має більш агресивний характер, а наслідки для здоров’я виявляються важчими.

Як алкоголь впливає на жіноче здоров’я

Вживання алкоголю неминуче завдає шкоди здоров’ю. У жінок ці ризики збільшуються багаторазово:

* ризик розвитку цирозу та інших захворювань печінки, асоційованих із вживанням алкоголю, у жінок вищий, ніж у чоловіків;

* швидше настає зниження когнітивних здібностей, а також розвиток атрофічних змін головного мозку;

* ризик ушкодження серцевого м’яза на тлі зловживання алкоголем у жінок вищий навіть за нижчих доз та «стажу» вживання;

* вживання алкоголю збільшує ризик раку ротової порожнини, горла, стравоходу, печінки та товстої кишки. У жінок вживання алкоголю також пов’язане з раком грудей навіть за низького рівня споживання;

* етиловий спирт дуже негативно впливає на репродуктивну функцію жінки та за регулярного вживання значно знижує ймовірність вагітності. Вживання алкоголю під час вагітності багаторазово збільшує ризик викидня, мертвонародження, передчасних пологів, а також народження малюка з фетальним алкогольним синдромом.

Як зупинити жіночий алкоголізм

Є лише три ключових фактори, які утримують жінок від пиття:

* усвідомлення небезпеки розвитку захворювань, пов’язаних із вживанням алкоголю;

* свідоме негативне ставлення до алкоголю;

* можливі проблеми у сім’ї.

Тому потрібні інформаційні заходи з акцентуванням уваги на ризиках та негативних наслідках вживання алкоголю для жіночого здоров’я, у тому числі репродуктивного, а також соціального та сімейного благополуччя. Важливо знизити цінову доступність алкоголю.

Читайте також