Зелений, жовтий чи коричневий: банан якої стиглості найкорисніший
Банани — чемпіони з вмісту калію, фруктових цукрів, вони здатні зарядити енергією навіть для серйозного тренування. При цьому про найсмачніші банани можна сперечатися нескінченно: комусь подобаються щільніші, зелені фрукти, комусь м’які, майже перестиглі. І річ не тільки в консистенції чи солодкості, а й у користі
У незрілих бананах менше цукру
Фрукти, які не досягли піка стиглості, фахівці рекомендують тим, хто стежить за рівнем глюкози. У таких бананах більше крохмалю та менше цукру. При цьому високий вміст крохмалю робить плоди ситнішими: вони чудово втамовують голод і дарують енергію на кілька годин.
А ще в зелених бананах більше пробіотиків, які відповідають за нормальну роботу ШКТ та травлення. Саме вони допомагають засвоювати корисні речовини, особливо кальцій, необхідний для міцних кісток, волосся, нігтів.
Маєте проблеми з травленням — їжте стиглі фрукти
Попри упередження, навіть плоди, на яких вже з’явилися коричневі цятки, цілком придатні в їжу. Саме ці темні місця сигналізують про те, що у бананах накопичилися TNF-речовини, які допомагають боротися з аномальними клітинами в організмі.
Сонячно-стиглі м’які фрукти простіше перетравлюються: у них багато глюкози, яка дуже швидко розщеплюються організмом і дарує харчування клітинам. Їх можна їсти, якщо виникли проблеми із травленням. А ще в бананах, що повністю дозріли, багато антиоксидантів, тих самих, які відповідають за молодість, боротьбу із запаленнями, стан шкіри і волосся.
У перестиглих плодах значно більше триптофанів: вони підвищують рівень ендорфінів, роблять нас щасливішими і радіснішими, позбавляють головного болю. Такі банани рекомендують регулярно додавати в раціон людям, схильним до депресії та апатії. Дослідження доводять, що після правильного перекушування настрій помітно покращується.
Отже, якщо ви намагаєтеся позбутися зайвої ваги або стежите за рівнем цукру в крові, вибирайте зелені фрукти.
Бажаєте підняти настрій та швидко відчути ситість — перекусіть дуже стиглим бананом. При цьому і ті, й інші дуже корисні: у них багато заліза, вітамінів В, калію. Вони допомагають знижувати тиск, підвищити уважність, тому банани часто рекомендують взяти на перекус під час іспитів чи складних проєктів.