Якщо маєте проблеми з волоссям, не сидіть на дієті

Якщо маєте проблеми з волоссям, не сидіть на дієті

Якщо шкіра жирна, то і волосся буде жирним, тьмяним, а при дуже сухій шкірі — тонким і ламким. Стан шкіри прямо пов’язаний з тим, що ми їмо. Якщо з’явилися проблеми з волоссям, то найкраще не сидіти на жодних дієтах, а дотримуватися правил раціонального харчування.

У їжу можна вживати нежирне м’ясо, рибу (в тому числі жирну), молочні продукти, хліб грубого помелу, каші з цілісних круп і не менше чотирьохсот грамів на добу овочів і фруктів (бажано п’яти різних сортів).

З раціону слід виключити всі солодощі, здобу, масло, жирні сорти м’яса, жирні молочні продукти, смажені, гострі, солоні й копчені страви.

Особливо корисні овочі та фрукти. Вони містять клітковину і пектинові речовини, які відіграють важливу роль у відновленні процесів травлення. Крім того, в них багато вітамінів і мінеральних речовин, що беруть участь в обміні речовин. А від того, як працює наш шлунково-кишковий тракт, безпосередньо залежить стан шкіри і волосся.

Фрукти — це джерело «безпечних» легкозасвоюваних вуглеводів — глюкози, фруктози і сахарози (їх ми можемо вживати без шкоди для здоров’я, замінюючи солодощі), а також вітамінів і мінеральних речовин. Харчові волокна, що містяться у фруктах, оздоровлюють кишечник, оскільки вони прекрасно відновлюють його мікрофлору і виводять токсичні продукти обміну.

За допомогою різних продуктів, безумовно, можна поліпшити стан волосся. Ось що рекомендує народна медицина:

• щодня зранку і ввечері потрібно пити по столовій ложці олії;

• вівсяний настій: перед сном взяти склянку вівсяних пластівців «Геркулес», залити літром води і залишити на ніч; вранці настій процідити і випити протягом дня;

• салат з вівсяних пластівців з медом і волоськими горіхами: половину склянки вівсяних пластівців «Геркулес» залити кип’яченою водою (вона повинна покривати пластівці), додати чайну ложку меду і три потовчені волоські горіхи; залишити все на ніч, а вранці злегка відтиснути пластівці (якщо там залишилася вода), додати туди терте яблуко, вершків за смаком і подрібнену курагу; можна також додавати будь-які ягоди; такий салат потрібно їсти щодня на сніданок.

За сухого ламкого волосся щодня потрібно вживати жирну рибу, наприклад, тунець або лосось. У ній міститься велика кількість жирних кислот, вітамінів, А і Е — всі ці біологічно активні речовини покращують стан шкіри і волосся.

При жирному волоссі потрібно вживати продукти, багаті вітамінами групи В: апельсини, родзинки, горіхи, каші, цільно­зернові продукти, яйця, бобові. Зменшує жирність волосся і вітамін В5 (пантотенова кислота), вона міститься у цвітній капусті й капусті броколі.

Якщо волосся стало тьмяним, налягайте на: морепродукти, оселедці, яловичу печінку, м’ясо, гарбузове та соняшникове насіння, бобові, гриби, каші (вівсяна і гречана). Вони містять цинк, що запобігає старінню.

При випадінні волосся потрібно їсти більше білкової їжі (м’яса, риби, молочних продуктів, яєць, горіхів, бобових). Запобігає випадінню волосся і кремній. Він міститься у картоплі, буряку, зелені (у тому числі в кропиві), ріпі, редисці, редьці, полуниці. Непогано б перевірити роботу щитовидної залози: волосся стає рідким і випадає при недостатності її функції.

Читайте також