Що їсти, щоб уникнути інфаркту
Близько третини смертей у світі спричинено захворюваннями серця і судин. Щоб не поповнити сумну статистику, потрібно вести правильний спосіб життя і вживати корисні продукти. Які з них допоможуть поліпшити роботу серцево-судинної системи?
Банани містять калій і натрій в оптимальному поєднанні. Ці мікроелементи регулюють вміст рідини в організмі і допомагають нормально функціонувати всім м’язам, у тому числі й серцевому. Нестача калію негативно позначається на тонусі судин, що спричиняє підвищення артеріального тиску. Крім того, у бананах багато вітаміну B6, який необхідний для кровотворення і запобігає появі тромбів у судинах. Добова його норма є в трьох бананах.
З бананами змагається картопля: у 4−5 бульбах — половина добової норми калію. Цей продукт не вважають корисним, коли йдеться про чипси або смажену картоплю. Але 100 грамів вареної картоплі містять лише 82 кілокалорії і приблизно 12−15% добової норми вітаміну B6.
Сардини, лосось, скумбрія, оселедець та інша жирна риба — у числі чемпіонів за вмістом омега-3 жирних кислот, необхідних для здоров’я серця. Лише 98 грамів такої риби достатньо для отримання денної норми вітаміну B12, який бере участь у процесі кровотворення.
Буряк — рекордсмен за вмістом дієтичних нітратів, які сприяють розширенню судин і зниженню артеріального тиску. Крім того, у цьому коренеплоді виявлено бетаїн — речовину, що допомагає знизити ризик розвитку атеросклерозу. Вітамін B9, на який також багатий буряк, необхідний для кровотворення, а його нестача може спричинити анемію. В одному буряку є половина добової норми цього вітаміну.
Насіння соняшнику багате на найважливіший для серця мікроелемент магній. Сто грамів насіння забезпечать його добову норму, а також половину рекомендованої дози цинку, який відіграє одну з головних ролей у регуляції роботи серцевого м’яза.