Безпечна температура їжі і напоїв

Безпечна температура їжі і напоїв

Більшість навіть не замислюється про температуру їжі та напоїв, які споживає. Однак температура може впливати на стан стравоходу і роботу шлунка.

Яку температуру їжі та напоїв лікарі вважають прийнятною, як організм реагує на гаряче та холодне, розповіла гастроентеролог-дієтолог, доктор медичних наук, професор Галина Анохіна.

Чи можна споживати гаряче

Галина Анохіна розповіла, що страви і напої треба вживати теплими, а їхня температура має бути не вищою 65 градусів.

- Якщо температура буде вищою, ніж 65 градусів, то можливі опіки. Причому є люди, які можуть навіть не відчувати опіків, а деякі спокійно ковтають майже окріп. Однак це небезпечно, - зазначила лікарка.

За її словами, дуже гарячу їжу та напої споживати не можна, тому що опіки стравоходу і шлунка підвищують ризик раку.

Щодо холодної їжі та напоїв

- У шлунку все зігрівається. Тож холодна їжа та напої менш негативно впливають на травлення, ніж гаряче. У шлунку завжди є шлунковий сік, тому холодне він зігріє. З цим він краще справляється, ніж з гарячим, - розповіла професорка.

Втім, вона додала, що крайнощі неприйнятні, і ковтати "шматки льоду" не варто.

- Якщо ви візьмете шматочок вершкового масла з морозильної камери, покладете його на скибку хліба і в такому вигляді з’їсте, шлунково-кишковий тракт може негативно відреагувати на жир такої температури, - зазначила лікарка.

Натомість, якщо цей самий шматочок додати в теплу кашу і перемішати, жир із масла емульгується і краще засвоїться. - Ви не відчуєте дискомфорту від того, що масло було крижаним, - резюмувала Анохіна.

Читайте також