Які правильно сушити гриби на зиму: способи, які найкраще збережуть аромат

Які правильно сушити гриби на зиму: способи, які найкраще збережуть аромат

Сушені гриби можна зберігати довгий час. Їх можна використовувати протягом року. Але сушити можна не всі гриби, тому що не всі мають щільну структуру, яка після обробки не розпадеться, пише glavred.

Найпоширенішими видами грибів, які сушать є: білі гриби, підберезники, підосичники, опеньки, лисички, маслюки.

Вибирайте плоди без видимих пошкоджень. Очистіть їх обережно ножем. При сушінні треба різати гриби на тонкі скибочки товщиною не більше 10 мм. Однак слід враховувати, що деякі гриби, такі як маслюки або моховики, можуть стати дуже крихкими і стоншитися при сушінні, тому їх можна різати більшими шматками. Намагайтеся, щоб шматочки мали однаковий розмір. Щоб забезпечити рівномірну сушку грибів, уникайте потрапляння в них води.

Сушка грибів в духовці

Сушка грибів в духовці вважається найпростішим і зручним методом. Гриби розташовують на решітці в один шар і поміщають в попередньо розігріту духовку до 60-70°C. Дверцята духовки слід залишити відкритими, щоб забезпечити вільне циркулювання повітря і випаровування вологи.

Також зручно використовувати спеціальні овочеві сушарки, де гриби викладають у лоток або сито, виготовлені з нержавіючої сталі, товстим шаром (3-4 см). Спочатку відбувається процес в'ялення при загальній температурі 40-45 °C протягом 2-3 годин. Після цього можна перейти до сушіння, збільшуючи температуру до 60-70 °c, якщо готуєте печериці, або до 50-55 °C для зморшків і строчків.

Сушка грибів в електросушарці

Підготовлені гриби розміщують в лотках сушарки. Час сушіння залежить від декількох факторів, таких як вид грибів, потужність електросушарки, товщина нарізаних скибочок, розмір грибів і кількість лотків. Зазвичай спочатку висихають шапинки, особливо дрібних грибів. Тому необхідно постійно стежити за процесом, прибираючи готові. Періодично лотки слід міняти місцями, а гриби перевертати або перемішувати. Основне правило - уникати пересушування, інакше гриби втратять свій характерний аромат.

Висушені гриби повинні бути сухими на дотик, легко згинатися і ламатися при натисканні. Вони повинні мати білий або сіруватий колір. Якщо висушити білі гриби, їх можна потім подрібнити в кавомолці і отримати грибний порошок, який відмінно підходить для приправлення супів, каш і страв з м'яса і овочів.

Читайте також