
Яка олія корисніша: рафінована чи сиродавлена
Кожна олія відрізняється за своїми якостями. Нерідко можна побачити в продажу як рафіновану, так і нерафіновану олію.
Багато визначають свій вибір олії за смаковими характеристиками. Однак є і загальновизнані характеристики, які необхідно враховувати, пише glavred.
При виборі олії варто враховувати одну особливість. Нерафінована олія проходить лише механічну фільтрацію. У свою чергу, рафінована олія вважається більш очищеним продуктом.
Це також є причиною того, що рафінована олія не виділяє шкідливих канцерогенів. Крім того, під час використання її при обсмажуванні на сковороді рафінована олія не буде диміти і пінитися.
Що корисніше: рафінована чи нерафінована олія
Незважаючи на те, що кулінари не рекомендують обсмажувати продукти на нерафінованій олії, в ній містяться корисні мікроелементи. У нерафінованій соняшниковій олії зберігається максимальна кількість корисних речовин:
* жиророзчинні вітаміни А (корисні для зору);
* вітаміни D (забезпечує засвоєння кальцію); вітаміни Е (антиоксиданти);
* вітаміни K (для згортання крові); вітаміни F (знижує "шкідливий" холестерин);
* омега-6 жирні кислоти.
Чи можна готувати на нерафінованій олії
Кулінари попереджають про те, що нерафінована олія годиться тільки для заправки салатів. Адже така олія не витримує нагрівання більше 107 °C. Цим вигідно відрізняється рафінована олія, якій зберігає стійкість при нагріванні до 227 °C. Однак кращим варіантом є дезодорована олія, адже її кінцева точка при нагріванні ще вище – 232 °C.
У чому шкода рафінованої олії
Незважаючи на очевидні плюси використання рафінованої олії, дієтологи запевняють, що є певні ризики. Наприклад, при її постійному вживанні існують ризики накопичення трансжирів і канцерогенів в клітинах організму. Це може спровокувати розвиток небезпечних хвороб – від гормональних і серцево-судинних до атеросклерозу.