Як правильно очистити організм: поради дієтологів

Як правильно очистити організм: поради дієтологів

Після періоду зимових застіль багато людей помічають незаплановане збільшення ваги, погіршення роботи шлунково-кишкового тракту, а разом з цим відчувають зниження настрою, втому. Як правильно "відновлюватися", щоб покращити власне здоров’я, розповідають дієтологи.

Чому стає недобре?

Українці вживають багато копченого й смаженого, гострого й жирного, не відмовляються і від зайвого шматочка торта під час традиційних свят. На столах багато алкоголю, який часто запивають солодкими газованими напоями. Споживання усіх цих "смаколиків" у великих кількостях провокує нездужання, накопичення токсинів та шлаків.

За словами нутриціолога Олександри Буц, сигналами цього можуть бути висипання на шкірі, закрепи, болі в голові, набирання ваги в районі живота, часта втома, поганий сон.

- Надмірне споживання солі уповільнює обмін речовин, причетна до цього й солодка випічка. Крім збільшення ваги, така харчова поведінка негативно впливає на роботу печінки та серцево-судинної системи. Є низка хвороб, яку відносять до "святкових": загострення холециститу, панкреатитів, виразкової хвороби, серцево-судинної патології, — зазначила лікар-дієтолог Ольга Муштрук.

Невиправданий ризик

Перше, що спадає на думку у такій ситуації, — влаштувати собі "чистку". Бажаючи швидкого результату, одні йдуть в аптеку купувати препарати-новинки, інші вирішують випробувати на собі рецепти народної медицини. Проте, за словами лікарів-практиків, спонтанні жорсткі дієти, промивання кишечнику, вживання жовчогінних препаратів та інші розрекламовані методи можуть бути не лише малоефективними, але навіть шкідливими для здоров’я.

- Категорично не раджу "чистку" печінки за допомогою ударних доз оливкової олії і лимонного або грейпфрутового соку, регулярних клізм з великою кількістю рідини, гідроколонотерапію, тривалих, понад 72 години, голодувань і подібних агресивних методів знущання над власним організмом, — говорить фітотерапевт-дієтолог Тарас Зінько.

Як очистити кишечник без шкоди для здоров’я?

Застосування клізми допоможе прочистити лише пряму кишку, іншої користі чекати не слід. Гідроколонотерапія — глибоке промивання кишечнику великим об’ємом рідини — приводить не лише до вимивання калових мас, але й мільйонів бактерій. 80% імунної системи людини представлена у кишечнику, і бактерії її частина. Дієтологи рекомендують зважати на це, і просто "допомагати" кишечнику за потреби.

- Є різні трактування детоксикації. В ідеалі, це такі форми, які націлені на мікробіом кишечнику: споживати клітковину, яка міститься в овочах, фруктах, гречаній, вівсяній, перловій крупах; ферменти та легкі проносні, якщо вони необхідні, наприклад яблучний пектин. При цьому потрібно дотримуватися водного режиму та стежити, щоб не застоювалася жовч, — розповіла нутриціолог Олександра Буц.

Для дотримання водного режиму, за словами Ольги Муштрук, необхідно споживати 30 мл рідини на 1 кг маси тіла, тобто біля 2 л для жінок та 2,5 л для чоловіків. 2/3 цієї кількості має бути чиста вода, а решта — напої.

Не заважай печінці!

У мережі можна знайти безліч рекомендацій, як "почиститися" шляхом вживання жовчогінних препаратів та засобів: трав'яних відварів, лляної або оливкової олії з лимонним соком тощо. За словами фахівців, цей метод допоможе звільнити жовчний міхур від жовчі та кишечник від його вмісту. Печінка у цьому не задіяна. Та проведення таких процедур без попереднього УЗ-обстеження є ризикованим.

Печінка — потужна хімічна фабрика, яка виконує надзвичайно важливі функції, виводить з організму шкідливі речовини: шлаки, токсини. За відсутності патології вона здійснює й самоочистку. Якщо вона справляється із цим завданням, то краща допомога від вас — дотримання здорового способу життя, а саме збалансоване харчування і достатній питний режим.

Розвантаження замість чисток

За словами дієтологів, людям, які вважають себе здоровими, спеціальних чисток після свят проводити не потрібно.

Щоб оздоровитися після свят, необхідно перейти на правильне харчування: усе має бути відварене, печене або приготоване на пару. Треба стежити, щоб були достатні харчові паузи: удень — 3?4 год., а між вечерею та наступним сніданком — 12?14 год. У комплексі з питним режимом та фізичною активністю це допоможе організму відлагодити усі процеси. Ефект стане відчутним уже за кілька днів. Далі ж найскладніше: щоб закріпити результат, потрібно дотримуватися виробленого режиму завжди.

Також корисно влаштувати собі «розвантажувальні» дні. Це може бути "салатний" день, "рисовий", "яблучний". При цьому необхідно пити велику кількість води: 30 мл на 1 кг маси тіла.

Розвантажувальні дні, якщо їх влаштовувати періодично, допомагають нормалізувати вагу, покращити травлення, обмінні процеси та самопочуття загалом, за умови дотримання правил здорового способу життя.

Читайте також