Чи можна вилікувати сколіоз у дорослому віці?

Чи можна вилікувати сколіоз у дорослому віці?

Сьогодні важко знайти людину з ідеальним станом хребта. І, як кажуть лікарі Інституту вертебрології та реабілітації, це пов’язано з тим, що далеко не всі приділяють здоров’ю спини належну увагу, і не звертаються своєчасно.

Проте, як запевняють фахівці-вертебрологи, саме від здоров’я хребта залежить здоров’я всього організму. Навіть незначне викривлення впливає на загальний стан і самопочуття. Тому сколіоз ліпше попередити, ніж лікувати.

Небезпека викривлення хребта

Сколіоз — складне і підступне захворювання, що має не лише естетичні ознаки та проблеми з рухом, але й спричиняє функціональні зміни і хвороби внутрішніх органів. Порушується механізм дихання, кровопостачання, обмінних процесів. Аритмія, важкість дихання, підвищення тиску, серцева недостатність — звичайні супутники сколіозу у дорослих людей.

Симптоми сколіозу: асиметрія плечей та надпліччя, зміщення лінії лопаток, викривлення лінії остистих відростків ребер, різна довжина рук відносно тіла, зміни у ділянці талії, зміщення таза.

Із прогресуванням хребетний канал звужується й виникають ущемлення нервових корінців. Тому на пізніх стадіях дуже часто непокоїть сильний біль.

Особливості лікування сколіозу у дорослих

Програма лікування сколіозу залежить від стадії деформації.

Є 4 стадії сколіозу:

* відхилення по осі до 10° — сколіотична постава;

* відхилення від 11° до 25° — лікується за допомогою укріплення м’язового корсету спини;

* відхилення від 26° до 50° — потрібне довготривале та комплексне лікування;

* відхилення вище 50° — консервативне лікування не дає позитивних змін.

Своєчасне лікування допомагає зупинити прогресування патологій.

Застосовують такі методи:

Механотерапія — охоплює лікувальну фізкультуру та заняття на медичних тренажерах для зміцнення м’язового корсету та посилення глибоких стабілізуючих м’язів спини. Призначається дітям і дорослим для корекції стану та профілактики сколіозу.

М’які мануальні техніки — зокрема, авторська методика «короткий важіль», що допомагає відновлювати живлення у міжхребцевих дисках.

Масаж — у разі викривлення хребта він сприяє укріпленню, тонусу та нормалізації кровообігу в м’язах спини, живота. Позитивно впливає на зменшення навантаження на хребет та формування м’язового корсета.

Фізіотерапія — різні процедури поліпшують кровообіг, живлення тканин, сприяють укріпленню м’язів. Зменшується біль та втома в м’язах, поліпшується обмін речовин у тканинах.

Сколіоз не виникає раптово: це довготривалий процес, який на перших стадіях можна повністю зупинити та скорегувати. Тому необхідно постійно проводити діагностику та контролювати поставу дітей. Слідкувати потрібно з самого народження, оскільки є спадкові причини.

Дитина має якомога більше рухатися, займатися різними видами фізичних занять з симетричними рухами. Особливої уваги потребує період з 6?7 років, коли дитина йде до школи. Чим раніше виявлено деформацію, тим легше її скорегувати. Якщо помітні якісь зовнішні прояви, варто звернутися до вертебролога.

Читайте також