Вчені вперше випробували на людині препарат з вірусом, що вбиває ракові клітини

Вчені вперше випробували на людині препарат з вірусом, що вбиває ракові клітини

Експериментальний вірус, що вбиває рак, був вперше введений пацієнту-людині в надії, що випробування в кінцевому підсумку виявлять докази нових засобів успішної боротьби з раковими пухлинами в організмі людей.

Кандидат на ліки, названий CF33-hNIS (також відомий як Vaxinia), являє собою так званий “онколітичний вірус” – генетично модифікований вірус, призначений для вибіркового зараження і знищення ракових клітин, зберігаючи при цьому здорові.

У випадку CF33-hNIS модифікований вірус віспи проникає в клітини і відтворює себе. Зрештою, інфікована клітина вибухає, вивільняючи тисячі нових вірусних частинок, які діють як антигени, стимулюючи імунну систему атакувати довколишні ракові клітини.

Попередні дослідження на тваринних моделях показали, що препарат може таким чином використовувати імунну систему для пошуку і знищення ракових клітин, але дотепер випробування на людях не проводилися. Однак співрозробники препарату – онкологічний і дослідницький центр “місто надії” в Лос-Анджелесі і австралійська біотехнологічна компанія Imugene — оголосили про проведення першого клінічного випробування на людях.

«Ми вважаємо, що CF33-hNIS може поліпшити результати лікування наших пацієнтів”, – заявляють представники Програми.

Очікується, що в експерименті візьмуть участь в цілому 100 учасників, кожен з яких буде дорослим пацієнтом з метастатичними або запущеними великими пухлинами, які раніше пробували принаймні дві стандартні онкологічні терапії. Після участі у випробуванні ці люди будуть отримувати низькі дози експериментального лікування шляхом прямої ін’єкції препарату.

Якщо перші результати будуть успішними, а CF33-hNIS буде визнаний безпечним і добре переносимим, в додаткових тестах буде вивчено, як препарат поєднується з пембролізумабом, існуючим лікуванням антитілами, яке вже використовується в імунотерапії раку.

Читайте також