Темна і світла сторона: чому Чорна п`ятниця стала популярною?

Темна і світла сторона: чому Чорна п`ятниця стала популярною?

Спочатку в США термін «чорна п'ятниця» асоціювався з обвалом біржі і фондового ринку на 30% в 1896 році. Це наклало неприємний осад на створення акційного дня і тому у асоціації американських користувачів з'явилися неприємні. В 80-ті роки вже 20-го століття виробники намагалися змінити назву на «велика п'ятниця». У підсумку повернулися на вихідну позицію, а згодом Чорна п'ятниця стала популярним часом для шопінгу у всіх американців. В Україні цей варіант акцій став популярним вже на початку 2010-х років. Чорна п'ятниця - що відбувається сьогодні?

Причин для популярності грандіозних знижок серед покупців і самих продавців знаходиться досить. За статистикою, в цей день в США відбуваються покупки на кілька мільярдів доларів. Разом з цим виділяють основні фактори:

  • психологічний вплив - великі знижки завжди спонукають до покупок;
  • межа сезонів - восени у людей набагато менше приводів для масштабних покупок, тому тут у них відкривається поле дій;
  •  можливість купити товар, який користується попитом. В основному сьогодні маркетологи в магазинах пропонують по знижкам в кінці листопада ті товари, які знаходяться на лідируючих позиціях в списках продажів. Однак існує досить вагома різниця між божевільними тиснявою і усвідомленими покупками.

Чому знижки - це вигідно?

Сьогодні в Україні Black Friday перетворилася в підготовлену і сплановану акцію. До неї заздалегідь готуються магазини і налаштовуються покупці. Багато брендів пропонують попередні списки товарів, які потраплять під зниження ціни.

Наприклад, ALLO пропонує заздалегідь підписуватися на розсилку, щоб не упустити можливість купити потрібний товар. Обмеження на кількість позицій все ж є. Сучасне суспільство в цілому прагне до усвідомленості і фінансової грамотності. Тому люди заздалегідь продумують, які товари їм необхідні зі знижкою в листопаді. Це забезпечує і популярність Чорної п'ятниці у всій сфері продажів.

Навіть компанії з послугами влаштовують знижки на їх оформлення.

Читайте також