Спецслужби США назвали дві версії виникнення COVID-19

Спецслужби США назвали дві версії виникнення COVID-19

Директор Національної розвідки США Евріл Хейнс в ході слухань комітету сенату США заявила, що у спецслужб немає достеменно інформації про походження COVID-19.

«Можна зараз точно сказати, що розвідувальне співтовариство не має точної інформації, звідки виникла коронавірусна інфекція», – цитує Хейнс NBC .

Вона зазначила, що існують дві «альтернативні версії» виникнення інфекції. Відповідно до однієї з них «нульовий пацієнт» контактував із зараженою твариною. Інша версія свідчить, що вірус випадково поширився з якоїсь китайської лабораторії в місті Ухань.

Раніше джерело телекомпанії CNN в спецслужбах припустило, що громадяни можуть ніколи не дізнатися правду про походження коронавіруса. «Навіть китайці не знають цього. А оскільки у них немає ніякого інтересу до того, щоб з’ясувати правду, марно шпигувати за ними і намагатися зрозуміти, які результати є у них», – припустив він.

У січні-лютому міжнародна місія експертів досліджувала в китайському місті Ухань походження збудника COVID-19. Доповідь за результатами цієї поїздки ВООЗ оприлюднила 30 березня. У ньому представлені чотири версії походження інфекції.

Найбільш імовірною ВООЗ назвала передачу коронавіруса від кажанів людині через тварину-посередника. В якості можливої вказується версія прямої передачі вірусу від кажанів до людини. На думку експертів, малоймовірною є версія передачі COVID-19 через охолоджені продукти і «вкрай малоймовірною» – витік вірусу з лабораторії в Ухані.

Читайте також